Landschap vol contrasten rond oud vissersdorp

Je zou als natuurliefhebber bijna direct rechtsomkeert maken als je voor het eerst de staalfabrieken van Tata Steel ziet. De dampende schoorstenen en grote fabriekshallen hebben het kleine Wijk aan Zee in een stevige houdgreep. Maar laat je niet afschrikken. Rondom het vroegere vissersdorp ligt een duingebied vol bijzondere planten, die je zelden ergens anders ziet. En het strand van Wijk aan Zee is één van de beste plekken in Nederland om schelpen te zoeken. In de luwte van de Noordpier liggen er duizenden. Na het avontuur buiten wacht de gezelligheid van de cafés, restaurants en strandpaviljoens. In Wijk aan Zee is veel moois te beleven, je moet alleen niet de verkeerde kant op kijken.

Bloeiende planten tijdens zomer in de duingraslanden van De Rellen bij Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

De Rellen

In de zomer komen de duinakkers bij Wijk aan Zee spectaculair tot leven. Tussen alle bloeiende planten groeit een hele zeldzame orchidee.

Lees meer

Grazende exmoorpony's in het Ligustervlak in de duinen bij Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Ligustervlak & Bassinvlak

De tijd vliegt voorbij tijdens de 1,5 uur durende wandeling door bossen en duinen bij Wijk aan Zee. Achter elke bocht ligt weer een nieuwe verrassing.

Lees meer

Zicht op de rood-wit gestreepte vuurtoren 'Oude Noorderhoofd' op de Noordpier | © Ronald van Wijk Fotografie

Noordpier

Na twee kilometer wandelen sta je ineens midden op de Noordzee, met de golven en vogels om je heen. Dat is nog eens lekker uitwaaien.

Lees meer

Zicht op het strand en de zee vanuit de Rijksduinen in Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Rijksduinen

Zingende graspiepers heten je welkom in dit smalle stukje niemandsland bij zee. Onder de rook van de staalfabrieken is verrassend veel te zien.

Lees meer

De bloemen van ossentong trekken grote aantallen hommels en bijen aan | © Ronald van Wijk Fotografie

Vuurbaakduin

Vanaf dit hoge duin aan de rand van het dorp heb je vrij uitzicht in alle windrichtingen. Dé perfecte plek voor een zomerse zonsondergang.

Lees meer

Een zonsondergang op het strand is net even mooier met wolken aan de lucht | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in duinen bij Wijk aan Zee

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Wijk aan Zee. Er zijn een aantal wandelroutes waaruit je kunt kiezen. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Dit rondje gaat langs de voormalige akkertjes in het duinlandschap van De Rellen, ten noorden van het dorp. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en start vanaf Duiningang De Rellen.

natuurwegwijzer.nl

In 1,5 uur maak je een afwisselend ommetje door de duinen rondom het dorp. De route is met bordjes aangegeven, vanaf meerdere punten te starten en met mobiele telefoon (website) te volgen.

rondjewijkaanzee.nl

Vanaf Duiningang De Rellen volg je de rode pijlen op de paaltjes en maak je in ongeveer 1,5 uur een mooi afwisselend rondje door de bossen en duinen ten noorden van Wijk aan Zee.

natuurwegwijzer.nl

Leuk rondje van ongeveer 1,5 uur langs een aantal culturele en culinaire hoogtepunten, inclusief een deel over het strand. Makkelijk te volgen via een app of de paaltjes met knooppunten.

wandelnetwerknoordholland.nl

Vanaf het NS-station in Beverwijk loop je langs boven- en ondergrondse beken in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. De route gaat o.a. door buitenplaatsen en duinen. Met gratis wandelgids.

www.beekalsbron.nl

Trage Tochten gaan grotendeels over onverharde paden. De route Wijk aan Zee gaat door het dorp, een flink deel van de duinen én over het strand. met routebeschrijving en gps-track.

wandelzoekpagina.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Radarbunker V143

Ogen en oren van Festung IJmuiden

In de Tweede Wereldoorlog stonden er 20 meter hoge radarschermen op de bunker en werd er druk gespeurd naar vijandelijke schepen en vliegtuigen. Nu heb je hier een vrij uitzicht over de Noordzee en kun je lekker struinen langs de bouwwerken.

Uitkijkduin Kneuenduin

Uitkijkpunt met twee (ver)gezichten

Op nog geen vijf minuten wandelen van Duiningang De Rellen ligt Uitkijkduin Kneuenduin. Vanaf de hoge duintop zie je de twee werelden van Wijk aan Zee in één panorama samenkomen; zware industrie en prachtige duinnatuur. Een bizar gezicht.