Bezienswaardigheden

Er is zoveel te zien in de Noord-Hollandse duinen, waar moet je beginnen? Ik help je graag op weg met een beschrijving van de gebieden waar ik als fotograaf graag kom. Omdat het landschap er groots en overweldigend is of juist omdat er op kleine schaal iets heel bijzonders is te zien. Als je liefhebber van natuur bent, dan gaan deze tips je een mooie tijd geven. Alvast heel veel plezier!

Lagen mist tussen duinhellingen tijdens zonsopkomst in duinen van Albertdal & Soeckebacker bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Albertdal & Soeckebacker

Stuifkuilen, duinplassen en oude akkertjes. Het zeedorpenlandschap op haar best. Een heerlijk rondje door de duinen bij Egmond aan Zee.

Lees meer

Dode wortels steken uit het witte zand van het stuifduin Baaknol in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Baaknol

Bovenop de grote, witte zandduinen heb je een prachtig uitzicht over bossen en heidevelden. Zelfs de Noordzee is zichtbaar. Dat wordt klimmen!

Lees meer

Tijdens een wandeling door het bos van de Berenweide kom je mooie, oude eiken tegen. Met hun wijd verspreide kronen zijn het ideale klimbomen | © Ronald van Wijk Fotografie

Berenweide

Het bos van de Berenweide ligt er al honderden jaren. Ooit aangeplant voor hakhout, maar nu voor bezoekers om van te genieten.

Lees meer

Gele aardappelbovist op een mossentapijt aan de voet van een boom in het Bergerbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Bergerbos & ’t Oude Hof

Er lijkt geen einde te komen aan de lange bomenlanen in dit eeuwenoude bos bij Bergen. Met elke stap duikt er weer een nieuwe verrassing op.

Lees meer

In april komen duizenden boshyacinten uitbundig tot bloei in het Berkenbos bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Berkenbos

Een lekker gevarieerd duinbos met oude klimeiken. In de lente bloeien hier duizenden hyacinten en lelietjes-van-dalen. Ideaal voor een kort rondje.

Lees meer

Laagje rijp op verzameling van gevallen herfstbladeren van eik en beuk na een koude nacht in het duinbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Bosreservaat Roodaam

Midden in het bos bij Castricum ligt een reservaat waar al tientallen jaren de natuur de baas is. Er staan prachtige krooneiken van 150 jaar oud.

Lees meer

Het zand van het stuifduin in het Buizerdvlak slokt langzaam een stuk naaldbos op | © Ronald van Wijk Fotografie

Buizerdvlak

Het blinkende zand van dit enorme stuifduin is al van ver te zien. Elk jaar wandelt het duin meters naar het oosten. Niets houdt het zand tegen.

Lees meer

Vanaf de hoge duinen aan weerszijden van De Kerf heb je mooi uitzicht over de brede opening in de duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

De Kerf & Parnassiavallei

Hoe reageert de natuur als je een gat van 80 meter breed in de duinen graaft? Ten noorden van Bergen aan Zee kun je het met eigen ogen zien.

Lees meer

Bloeiende planten tijdens zomer in de duingraslanden van De Rellen bij Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

De Rellen

In de zomer komen de duinakkers bij Wijk aan Zee spectaculair tot leven. Tussen alle bloeiende planten groeit een hele zeldzame orchidee.

Lees meer

Vroeg in het voorjaar trekken padden en bruine kikkers massaal naar het ondiepe water van poelen en plassen in het binnenduin bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

De Vlotter & Duinweide

Kraakhelder duinwater stroomt door een historisch landschap met oude akkertjes, bloemrijke graslanden en monumentale elzenhagen.

Lees meer

Zonsopkomst in de duinen van Diederik bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Diederik & De Mient

Dit binnenduin bij Egmond-Binnen biedt veel variatie op korte afstand. Elke hoek ziet er weer anders uit. Vanaf de ingang is het gelijk feest.

Lees meer

Bovenop de grote zandduinen heb je mooi uitzicht op de omgeving en kun je 's ochtends vroeg genieten van het eerste zonlicht | © Ronald van Wijk Fotografie

Duinen bij Catrijp

De natuur bij Catrijp kan wel een stootje hebben. Na een felle duinbrand in 2009 zijn planten en dieren op spectaculaire wijze uit de as herrezen.

Lees meer

Grote ratelaar en rietorchis in natte vallei aan de voet van een paraboolduin in de duinen bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Duivelshoek & Verbrande vlak

Als wandelaar heb je dit duingebied bij het strand vaak helemaal voor jezelf. Je vindt er valleien vol bloemen en een imposant paraboolduin.

Lees meer

Het heideveld van de Grensvlakte is één van de meest besloten en rustige plekken in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Grensvlakte

Na een wandeling door een sprookjesachtig bos sta je ineens midden in een verborgen heideveld. Helemaal voor jou alleen. Wat een heerlijke stilte!

Lees meer

Heerenduinen

Onder het bladerdak van oude, reusachtige eiken zingen vogels het hoogste lied, terwijl damherten en reeën stilletjes rondsluipen.

Lees meer

Rijp op zand en helmgras na een koude nacht in het Gat van Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Het Gat van Heemskerk

Op het strand van Heemskerk is een enorm gat in de duinen ontstaan. Hier voel je de brute kracht van de natuur. Een aanrader als het stormt.

Lees meer

Laagje rijp op verzameling van gevallen herfstbladeren van eik en beuk na een koude nacht in het duinbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Infiltratiegebied Castricum

Vogels, vogels en nog eens vogels. Ze komen van heinde en verre naar het kraakheldere, stromende water. Vergeet je verrekijker niet!

Lees meer

In de drassige graslanden aan de zuidkant van het Kennemermeer groeien duizenden groenknolorchis. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemermeer

Al jarenlang worden er records gebroken en nieuwe soorten ontdekt. In deze duinvallei zie je zeldzame planten in duizelingwekkende aantallen.

Lees meer

Het warme licht van de zonsopkomst schijnt op een grote regenbui boven het Kennemerstrand bij IJmuiden. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemerstrand

Op het Kennemerstrand bij IJmuiden is het zand altijd in beweging. Wind en water maken een indrukwekkend landschap, dat je nog zelden ziet.

Lees meer

Grote bunker van Batterij Heerenduin en Olmen in de Kunstenaarsduintjes bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Kunstenaarsduintjes & Duinen van Velsen

Het best bewaarde geheim van IJmuiden. Wie van avontuur houdt, volgt de smalle zandpaadjes in dit kleine duingebied bij de haven.

Lees meer

Zonnestralen schijnen door de mist tussen boomstammen in het bos van Landgoed Bakkum bij Bakkum

Landgoed Bakkum

Wie van het bos houdt, mag dit koninklijke duingebied bij Bakkum-Noord niet missen. Je vindt hier bomen in alle soorten en maten.

Lees meer

Grazende exmoorpony's in het Ligustervlak in de duinen bij Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Ligustervlak & Bassinvlak

De tijd vliegt voorbij tijdens de 1,5 uur durende wandeling door bossen en duinen bij Wijk aan Zee. Achter elke bocht ligt weer een nieuwe verrassing.

Lees meer

Mooie warme lucht tijdens zonsopkomst bij een van de meertjes bij Pompstation Bergen | © Ronald van Wijk Fotografie

Linksche Rand & De Meertjes

Klimmen over hoge uitkijkduinen en struinen langs oevers van meertjes en poelen. Spot jij de ijsvogel? Een avontuurlijk rondje door de duinen bij Bergen.

Lees meer

Glooiende duinhellingen met eikenbos en stuifduinen in de Meeuwenlekken ten zuiden van Bergen aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Meeuwenlekken

Een oase van rust waar je zelden andere mensen ziet en helemaal kunt opgaan in de natuur. Op slechts 20 minuten wandelen van de duiningang.

Lees meer

Weerspiegeling van bomen en wolken in het water van de tankgracht in Midden-Herenduin | © Ronald van Wijk Fotografie

Midden-Herenduin

In de vroege uurtjes komt het bos bij Driehuis tot leven. De dieren maken zich klaar voor een nieuwe dag. Dat wordt genieten!

Lees meer

Zicht op de rood-wit gestreepte vuurtoren 'Oude Noorderhoofd' op de Noordpier | © Ronald van Wijk Fotografie

Noordpier

Na twee kilometer wandelen sta je ineens midden op de Noordzee, met de golven en vogels om je heen. Dat is nog eens lekker uitwaaien.

Lees meer

In de natte delen van het Groeterzandgat kun je goed het vleesetende plantje zonnedauw fotograferen | © Ronald van Wijk Fotografie

Pirolavallei & Groeterzandgat

Op drie plekken bij Groet komt diep vanuit de grond zuiver water aan de oppervlakte. Dat levert een bonte verzameling planten op.

Lees meer

Moeraswespenorchis in natte duinvallei van het Noordhollands Duinreservaat | © Ronald van Wijk Fotografie

Reggers Sandervlak

Aan water geen gebrek in deze natte duinvallei, vlak achter de zeereep bij Egmond-Binnen. Dat levert een hele verzameling zeldzame planten op.

Lees meer

Zicht op het strand en de zee vanuit de Rijksduinen in Wijk aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Rijksduinen

Zingende graspiepers heten je welkom in dit smalle stukje niemandsland bij zee. Onder de rook van de staalfabrieken is verrassend veel te zien.

Lees meer

Het bos rondom de Schoorlse Nok is het mooist in de herfst, als de bladeren van de bomen intens verkleuren | © Ronald van Wijk Fotografie

Schoorlse Nok

Vanaf het 48 meter hoge duin kijk je uit over het breedste punt van de duinen in West-Europa. Hier laten de bossen van Schoorl hun mooiste kant zien.

Lees meer

Regenboog boven een poel in het heideveld Tjalkhoek in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Tjalkhoek

Op de achtergrond klinken de golven, terwijl je over avontuurlijke zandpaadjes wandelt. Een afwisselend rondje door de heide bij Hargen aan Zee.

Lees meer

Vanaf een duintop lijken de vlaktes van Uilenvanger en Lange Vlak zich eindeloos uit te strekken. Een perfecte plek voor een zonsopkomst te fotografen | © Ronald van Wijk Fotografie

Uilenvanger & Lange Vlak

Een afwisselend duinlandschap ten noorden van de weg naar Bergen aan Zee. Met mooie vergezichten over open vlaktes en uitgestrekte heidevelden.

Lees meer

De zandhagedis heeft een goede camouflage waarmee het diertje op het zand moeilijk te spotten is. Bij gevaar zoeken ze snel dekking in nabijgelegen struiken | © Ronald van Wijk Fotografie

Verbrande Pan

Kunstenaars komen hier al honderden jaren voor inspiratie. Gaan de glooiende duinhellingen en sprookjesachtige bossen ook jou betoveren?

Lees meer

Zonsopkomst in de duinen van het Vogelduin bij Castricum aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Vogelduin

Bloeiende duinviooltjes en zingende vogels vechten om je aandacht in dit frisse, open duinlandschap vlakbij het strand van Castricum aan Zee.

Lees meer

Weerspiegeling van wolken in het stille water van het Vogelmeer in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Vogelmeer

Midden in de zandwoestijn van Schoorl ligt een oase met kraakhelder water. Langs de oevers stuit je op de ene na de andere ontdekking.

Lees meer

De bloemen van ossentong trekken grote aantallen hommels en bijen aan | © Ronald van Wijk Fotografie

Vuurbaakduin

Vanaf dit hoge duin aan de rand van het dorp heb je vrij uitzicht in alle windrichtingen. Dé perfecte plek voor een zomerse zonsondergang.

Lees meer

Roze bloemen van struikhei tijdens de bloei in augustus | © Ronald van Wijk Fotografie

Waterbosvlakte

In het Schoorlse bos ligt een schilderachtig heideveld met oude, monumentale dennenbomen. Wedden dat je stopt voor een foto?

Lees meer

Bloeiend watermunt aan de oevers van natte duinvallei | © Ronald van Wijk Fotografie

Wei van Brasser & Doornvlak

Nog niet zo lang geleden werd hier mais en aardappelen geteeld. Nu liggen er duinmeren, natte valleien en graslanden vol bijzondere natuur.

Lees meer

Dode, kale boom op zanddijk naast oude duinakker van Westert in de duinen bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Westert & De Bleek

Voor fijnproevers is er veel te beleven in dit historische binnenduin bij Egmond-Binnen. Je kunt er heerlijk struinen langs akkertjes en oude nollen.

Lees meer

Natte vallei in de zeereep van de Wimmenummerduinen bij Egmond aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Wimmenummerduinen

Een van de mooiste gebieden in Noord-Holland. Trek de veters van je schoenen stevig aan voor een avontuurlijke tocht over smalle zandpaadjes.

Lees meer

Uitzicht over de duinen en plassen van het Zuiderachterveld ten zuiden van Bergen aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuiderachterveld

Vergeet je camera niet, want dit landschap is een perfect plaatje en er groeien planten die je nergens anders ziet. Vanuit Bergen aan Zee loop je er zo in.

Lees meer

In de zomer staan de natte valleien van het Zuidervlak vol met bloeiende planten als watermunt, rolklaver en kattenstaart | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuidervlak & Duinmeer

Het open landschap vlakbij zee lijkt op de vlaktes van Afrika. Grote grazers en wolken met vogels maken het plaatje compleet.

Lees meer

Groen met wit gestreept lichthuis op de Zuidpier, langs het Noordzeekanaal bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuidpier

Bij het Noordzeekanaal ligt één van de beste plekken in Nederland om kustvogels te zien. Tijdens de 3 km lange wandeling op de Zuidpier kom je ogen te kort.

Lees meer