Afwisselende wandeling door betoverend landschap

De Linksche Rand is een van mijn favoriete delen van het Noordhollands Duinreservaat. Samen met de meertjes van Pompstation Bergen vormt het een afwisselend gebied met heidevelden, bossen, poelen en uitkijkpunten. Achter elke bocht wacht weer een nieuwe verrassing. Vooral de wandeling langs de meertjes is een mooi avontuur. Je hebt hier goede kans om een ijsvogel te spotten. Een groot minpunt is de hoeveelheid mountainbikers in de ochtend. Als je niet steeds wilt omkijken of opzij springen, kies dan voor de middag of avond. Een gemarkeerde wandelroute (4,9 km) gaat langs alle hoogtepunten. Je kunt ook terug wandelen via het bos van de Schoorlse Duinen.

Een klim om mee te beginnen (of te eindigen)

Direct bij Duiningang Zwarteweg (Restaurant Duinvermaak) begint de wandeling met een uitdaging. Tegenover Skiclub Il Primo ligt een hoog uitkijkduin. Een groepje sporters staat al ongeduldig te wachten aan de onderkant van de trap. Dat belooft weinig goeds. De steile klim is een fysieke uitdaging die bij minder getrainde bezoekers de beenspieren flink onder spanning zal zetten. Eenmaal boven is het zoeken naar adem. Het uitzicht vanaf het platform maakt veel goed. Heide en bossen strekken zich voor je uit, tot ver richting het westen. Via een zanderig, smal paadje daal je weer af naar beneden, naar het fietspad. Je kunt dit uitkijkduin overigens ook bewaren als afsluiter op de terugweg, maar dan ben je vast niet zo fris en fruitig meer.

Het is heerlijk wandelen over de smalle zandpaadjes langs de heidevelden, maar let op voor de vele mountainbikers in de ochtend | © Ronald van Wijk Fotografie

Het is heerlijk wandelen over de smalle zandpaadjes, maar let op voor mountainbikers in de ochtend

Speuren naar de blauwe flits

Dicht bij het pompstation Bergen liggen vier meertjes. Het wandelpad voert slingerend langs de oevers en biedt mooie doorkijkjes. Op het water dobberen meerkoet, krakeend, kuifeend en dodaars. Aalscholvers zitten op dode takken en drogen met gespreide vleugels hun veren. Met een beetje geluk vang je hier een glimp op van een ijsvogel. Vanaf overhangende takken duiken de fel gekleurde vogels in het water om kleine visjes te vangen. Met een tik tegen de tak worden de spartelende visjes verdoofd voordat ze worden doorgeslikt. Prachtig om te zien, maar meestal beperken waarnemingen van ijsvogels zich tot een ‘blauwe flits’ die razendsnel voorbijvliegt, al dan niet voorafgaand door een fluitende roep.

Een poel vol leven

Na de meertjes gaat het wandelpad door bos richting het westen. Al snel verschijnt er links een heideveld met een prachtige poel. Dit is een erg fotogenieke plek. Wedden dat je gelijk je telefoon of camera pakt, als je hier voor het eerst komt? De poel ligt ingeklemd tussen pollen struikheide, bomen weerspiegelen in het water. In het voorjaar trekken padden uit de weide omgeving naar deze poel om zich voor te planten. Ook andere amfibieën als bruine kikker en kleine watersalamander maken dankbaar gebruik van het ondiepe water. Hier zwemmen geen vissen en zijn eieren en larven relatief veilig. Langs de waterkant groeit o.a. watermunt, kattenstaart, egelboterbloem en gewone waternavel.

Combinatie met Schoorlse Duinen

Na een uitstapje bij de poel, vervolgt het wandelpad westwaarts langs een sloot en een mooi stuk bos. Aan het einde ligt een trap. Vanaf hier kun je de geel gemarkeerde wandelroute terug naar Duiningang Zwarteweg volgen. Onderweg wandel je door een open duinlandschap vol heidevelden. Zelf kies ik vaak voor een verlenging van de wandeling in de bossen van de Schoorlse Duinen. Hoewel dit gebied direct naast de Linksche Rand ligt, heeft het een totaal andere uitstraling. Goed voor de variatie dus! Eerst volg je een klein stukje van de oranje route over een smal zandpaadje langs een prachtig heideveld met eiken. Na vijf minuten verschijnt rechts een pad dat naar de Schoorlse Duinen leidt. Via de groene route loop je weer terug naar de parkeerplaats en duiningang.

Deze geel gemarkeerde wandelroute is één van de mooiste rondjes in de duinen bij Bergen en een echte aanrader! Vanaf Duiningang Zwarteweg loop je in 1,5 uur langs heidevelden, bossen en meertjes.

natuurwegwijzer.nl

Op Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die zijn waargenomen in Linksche Rand en Pompstation Bergen. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Direct na Duiningang Zwarteweg, tegenover Skiclub Il Primo, ligt links een steile houten trap naar een mooi uitkijkpunt . Het is een forse klim, maar de beloning is een weids uitzicht over heide en bossen.

google.nl/maps

Dit uitkijkduin ligt wat verder in het gebied. Vanaf het 20,5 meter hoge duin is er een mooi uitzicht over de heidevelden en bossen. Op de voorgrond slingeren de wandelpaden door het landschap.

google.nl/maps

Restaurant Duinvermaak is gevestigd in een prachtig pand uit 1913, tegenover de parkeerplaats bij Duiningang Zwarteweg. Er is een speeltuin voor kinderen. Specialiteiten zijn pizza's en pannenkoeken.

duinvermaak.nl

Blooming hotel ligt net buiten het centrum van Bergen, mooi verscholen in het bos, aan de voet de steile duinhellingen. Vanuit het stijlvolle hotel met 130 kamers loop je direct de natuur in.

weareblooming.com
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Linksche Rand & De Meertjes

Met een (gratis) parkeerplaats én het gezellige restaurant Duinvermaak is Duiningang Zwarteweg een perfecte startplaats voor een bezoek aan de Linksche Rand en Pompstation Bergen. Vanaf de ingang is het ongeveer 15 minuten wandelen naar het eerste meertje. Alternatief is de verderop gelegen Duiningang Aagtdorp, waar het veel rustiger is.

Navigatieadres: Breelaan 132, 1861 GH Bergen

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen