Alles binnen handbereik in toeristisch bolwerk

De duinen bij Castricum zijn van oudsher in trek bij natuur- en strandliefhebbers. Al in 1914 zetten de eerste recreanten hun tentje op de plek waar nu de oudste, en misschien wel bekendste, camping van Nederland ligt. Aan de overkant van de Zeeweg ligt Bezoekerscentrum De Hoep van waaruit je alle kanten op kunt waaien in het gevarieerde duingebied. Na het avontuur buiten lonkt het gezellige nachtleven van het dorpscentrum. Al is een zonsondergang op het terras van de strandpaviljoens minstens zo verleidelijk. En het mooie is; het is allemaal verrassend goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit het NS-station loop je zo de duinen en het dorp in.

Laagje rijp op verzameling van gevallen herfstbladeren van eik en beuk na een koude nacht in het duinbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Bosreservaat Roodaam

Midden in het bos bij Castricum ligt een reservaat waar al tientallen jaren de natuur de baas is. Er staan prachtige krooneiken van 150 jaar oud.

Lees meer

Laagje rijp op verzameling van gevallen herfstbladeren van eik en beuk na een koude nacht in het duinbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Infiltratiegebied Castricum

Vogels, vogels en nog eens vogels. Ze komen van heinde en verre naar het kraakheldere, stromende water. Vergeet je verrekijker niet!

Lees meer

Zonnestralen schijnen door de mist tussen boomstammen in het bos van Landgoed Bakkum bij Bakkum

Landgoed Bakkum

Wie van het bos houdt, mag dit koninklijke duingebied bij Bakkum-Noord niet missen. Je vindt hier bomen in alle soorten en maten.

Lees meer

Zonsopkomst in de duinen van het Vogelduin bij Castricum aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Vogelduin

Bloeiende duinviooltjes en zingende vogels vechten om je aandacht in dit frisse, open duinlandschap vlakbij het strand van Castricum aan Zee.

Lees meer

Bloeiend watermunt aan de oevers van natte duinvallei | © Ronald van Wijk Fotografie

Wei van Brasser & Doornvlak

Nog niet zo lang geleden werd hier mais en aardappelen geteeld. Nu liggen er duinmeren, natte valleien en graslanden vol bijzondere natuur.

Lees meer

Ochtendmist en paarse bloemen van kattenstaart tijdens zonsopkomst bij de Wei van Brasser in de duinen van Castricum | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in de duinen bij Castricum

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Castricum. Er is een groot aanbod aan wandelroutes. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Een mooi rondje door de bossen van Landgoed Bakkum, langs de Diepe Sloot en de weilanden van de oude duinboerderij Zeeveld. Start vanaf Duiningang Noorderstraat, volg de gele pijltjes.

natuurwegwijzer.nl

Bossen en open veldjes wisselen elkaar af tijdens een wandeling (blauwe pijltjes) langs de Lepstukken, een gebied met veel watertjes. Start vanaf Duiningang Johanna's Hof. Met uitkijkpunt onderweg.

natuurwegwijzer.nl

Deze wandeling (groene pijltjes) vanaf Bezoekerscentrum De Hoep maakt een rondje door het bos van Landgoed Bakkum. Onderweg passeer je een meertje met vogelkijkscherm.

natuurwegwijzer.nl

Een boswandeling van een uur waarin je een goede indruk krijgt van Bosreservaat Roodaam. Start- en eindpunt is Duingang Zanderij, vlakbij het NS station Castricum. Volg de gele pijlen.

natuurwegwijzer.nl

Een wandeling waarbij je zowel het duingebied bij Bakkum als de aangrenzende weilanden van het Zeerijdtsdijkje bezoekt. De route volgt (deels) de paaltjes van het Wandelnetwerk Noord-Holland.

landschapnoordholland.nl

Vanaf bezoekerscentrum De Hoep wandel je in 1,5 uur door het infiltratiegebied. De route is gemarkeerd met rode pijltjes en gaat deels over fietspad. Je passeert het Hoefijzermeer aan de noordzijde.

natuurwegwijzer.nl

Een rondje van 1,5 uur door de duinen van Bakkum-Noord. Volg de rode pijltjes vanaf Duiningang Noorderstraat. Onderweg passeer je de vogelrijke meertjes van Wei van Brasser.

natuurwegwijzer.nl

Vanaf Duiningang Diederik (Egmond) loopt deze blauwe route ver de duinen in tot vlak bij zee. Onderweg doorkruis je het Doornvlak en passeer je de westkant van de Wei van Brasser.

natuurwegwijzer.nl

Een boswandeling van 2 uur vanaf Duiningang Zanderij of Johanna's Hof. De route (groene pijlen) passeert het boscafé Hof van Kijkuit, de duinvlakte Limiet en een meertje met kijkhut.

natuurwegwijzer.nl

Een wandeling naar de duinen bij zee vanaf Duiningang Diederik in Bakkum-Noord. Met onderweg lekker veel afwisseling, twee uitkijkpunten én een vogelkijkhut. Volg de gele pijlen.

natuurwegwijzer.nl

Een flinke wandeling voor echte bosliefhebbers. Deze gemarkeerde route (oranje pijlen) gaat grotendeels door het duinbos van Castricum, inclusief een deel van het Bosreservaat Roodaam.

natuurwegwijzer.nl

Vanaf het NS Station Castricum maak je een duinwandeling naar Egmond aan Zee, waar je de bus kunt nemen naar het station van Alkmaar.  Met wandelkaart, routebeschrijving en gpx-bestand.

ns.nl

Waterinlaat De Kwal

Bulderende bron van kraakhelder water

Langs het fietspad Van Oldenborghweg ligt één van de meest bekende bezienswaardigheden in de duinen van Castricum. Een smal paadje voert naar een inlaat, waar met brute kracht 800 liter water per seconde het infiltratiegebied wordt ingepompt.

Uitkijkduin De Hoge Toren

De toren is er niet meer, het uitzicht wel

Ten westen van de Wei van Brasser ligt een hoog uitkijkduin, waarop in de Tweede Wereldoorlog een grote radartoren stond. Vanaf het betonnen platform heb je een mooi, vrij uitzicht in alle windrichtingen. Zie jij de skyline van Amsterdam?