Bossen en landjes aan de voet van reuzeparabolen

Grenzend aan de kleurige velden van het tuindersgebied liggen de duinen van Heemskerk. Vanaf de ingangen aan de Rijksstraatsweg loop en fiets je zo de natuur in. Eerst is er nog de beslotenheid van het bos, afgewisseld met bloemrijke weiden en tuinbouwlandjes. Wie verder richting strand en zee gaat, stuit op een keten van reuzeparabolen. Deze hoge, kilometers brede duinen zijn honderden jaren geleden neergelegd door de natuur. De steile hellingen staan garant voor een fikse klim en sportieve uitdaging. Het bekendste paraboolduin is de Kruisberg. Mét uitkijktoren op de top en gezellige gasterij in de oude duinboerderij. Wie hoogtepunten zoekt, zit goed in Heemskerk.

Typisch Heemskerk

Drie redenen om de duinen bij Heemskerk te bezoeken

De duinen van Noord-Holland zijn nergens hetzelfde. Elke regio heeft een eigen, uniek gezicht. Je ziet het aan het landschap en de planten en dieren die je tegenkomt.

Vogelwikke, klaprozen en gele ganzenbloem op de voormalige akkers van De Vlotter in de duinen bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Bloemrijke landjes

Dicht tegen het tuindersgebied liggen unieke landjes met oude boomhagen, kronkelende duinrellen en kleurige bloemenvelden.

Rijp op zand en helmgras na een koude nacht in het Gat van Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Rustig strand

Het gezellige familiestrand van Heemskerk is alleen per fiets of wandelend te bereiken. Buiten het zomerseizoen is het er rustig.

Koraalzwammen groeien op plantenresten, takken en stronken van loofbomen. De vertakte, rechtopstaande vormen doen denken aan koraal | © Ronald van Wijk Fotografie

Oud duinbos

Het bos in het Heemskerkse duin is honderden jaren oud en heeft veel variatie in bomen en struiken. Vanuit de duiningangen loop je er direct in.

Bezienswaardigheden

Tips voor de duinen bij Heemskerk

Genoeg te zien in de duinen bij Heemskerk. Maar waar begin je? Met deze tips kun je snel de mooiste plekjes ontdekken. Het zijn mijn favoriete gebieden waar ik als fotograaf graag kom. Omdat het landschap er groots en overweldigend is of juist omdat er op kleine schaal iets heel bijzonders is te zien. Als je liefhebber van natuur bent, dan gaan deze tips je een fijne tijd geven. Alvast heel veel plezier!

Tijdens een wandeling door het bos van de Berenweide kom je mooie, oude eiken tegen. Met hun wijd verspreide kronen zijn het ideale klimbomen | © Ronald van Wijk Fotografie

Berenweide

Het bos van de Berenweide ligt er al honderden jaren. Ooit aangeplant voor hakhout, maar nu voor bezoekers om van te genieten.

Lees meer

In april komen duizenden boshyacinten uitbundig tot bloei in het Berkenbos bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Berkenbos

Een lekker gevarieerd duinbos met oude klimeiken. In de lente bloeien hier duizenden hyacinten en lelietjes-van-dalen. Ideaal voor een kort rondje.

Lees meer

Vroeg in het voorjaar trekken padden en bruine kikkers massaal naar het ondiepe water van poelen en plassen in het binnenduin bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

De Vlotter & Duinweide

Kraakhelder duinwater stroomt door een historisch landschap met oude akkertjes, bloemrijke graslanden en monumentale elzenhagen.

Lees meer

Grote ratelaar en rietorchis in natte vallei aan de voet van een paraboolduin in de duinen bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Duivelshoek & Verbrande vlak

Als wandelaar heb je dit duingebied bij het strand vaak helemaal voor jezelf. Je vindt er valleien vol bloemen en een imposant paraboolduin.

Lees meer

In de zeeduinen op het strand van Heemskerk heeft de wind een groot gat gemaakt en wordt het zand tot ver de duinen in geblazen | © Ronald van Wijk Fotografie

Het Gat van Heemskerk

Op het strand van Heemskerk is een enorm gat in de duinen ontstaan. Hier voel je de brute kracht van de natuur. Een aanrader als het stormt.

Lees meer

Langs de bosrand van Duinweide loopt een heerlijk wandelpad. Op vroege ochtenden in de zomer heb je het gebied helemaal voor jezelf | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in de duinen bij Heemskerk

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Heemskerk. Er is een groot aanbod aan wandelroutes. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Een kort rondje van ruim 3 km door het bos bij Berenweide. Om even lekker de benen te strekken en je hoofd leeg te maken. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en start vanaf Duiningang Oudendijk.

natuurwegwijzer.nl

Een kort rondje door het bos, vanaf  Duiningang Berkenbos. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en komt o.a. langs het hyacintenbos en Gasterij Kruisberg (route verlaten als je nabij bent).

natuurwegwijzer.nl

De rode route (4,2 km) combineert het Berkenbos met de akkers en waterpartijen van De Vlotter. Een heerlijk rondje met veel afwisseling onderweg. Startpunt bij Duiningang Kraaiennest.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselend rondje van een uur langs akkertjes en bossen in het duingebied bij Heemskerk. De route is gemarkeerd met gele pijltjes en komt ook langs Gasterij Kruisberg. Start bij Duiningang Kraaiennest.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselend rondje (blauwe pijltjes) door bos en duinen. De route duurt ongeveer 1,5 uur. Op ongeveer de helft van de wandeling passeer je Gasterij Kruisberg, ideaal voor een tussenstop.

natuurwegwijzer.nl

Een flinke wandeling van 4 uur door het open duinlandschap bij Wijk aan Zee en de bossen van Heemskerkse binnenduin. Te starten vanaf drie ingangen en gemarkeerd met oranje pijlen.

natuurwegwijzer.nl

Een erg mooie wandeling (3 uur) van natuurmagazine Roots. Met als thema vlinders, maar deze route is in alle seizoenen fraai. Start vanaf Duiningang Kraaiennest, te volgen met GPX en kaart (pdf).

wandelnet.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 21,99)

Gasterij Kruisberg

Alle wegen leiden naar de Kruisberg

Gasterij Kruisberg ligt midden in de Heemskerkse duinen, bij een groot kruispunt van fiets- en wandelpaden. In de oude duinboederij kun je terecht voor een hapje en drankje. Met ruim terras, veel dieren en speelplaats voor kinderen.