Bossen en landjes aan de voet van reuzeparabolen

Grenzend aan de kleurige velden van het tuindersgebied liggen de duinen van Heemskerk. Vanaf de ingangen aan de Rijksstraatsweg loop en fiets je zo de natuur in. Eerst is er nog de beslotenheid van het bos, afgewisseld met bloemrijke weiden en tuinbouwlandjes. Wie verder richting strand en zee gaat, stuit op een keten van reuzeparabolen. Deze hoge, kilometers brede duinen zijn honderden jaren geleden neergelegd door de natuur. De steile hellingen staan garant voor een fikse klim en sportieve uitdaging. Het bekendste paraboolduin is de Kruisberg. Mét uitkijktoren op de top en gezellige gasterij in de oude duinboerderij. Wie hoogtepunten zoekt, zit goed in Heemskerk.

Tijdens een wandeling door het bos van de Berenweide kom je mooie, oude eiken tegen. Met hun wijd verspreide kronen zijn het ideale klimbomen | © Ronald van Wijk Fotografie

Berenweide

Het bos van de Berenweide ligt er al honderden jaren. Ooit aangeplant voor hakhout, maar nu voor bezoekers om van te genieten.

Read More

In april komen duizenden boshyacinten uitbundig tot bloei in het Berkenbos bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Berkenbos

Een lekker gevarieerd duinbos met oude klimeiken. In de lente bloeien hier duizenden hyacinten en lelietjes-van-dalen. Ideaal voor een kort rondje.

Read More

Vroeg in het voorjaar trekken padden en bruine kikkers massaal naar het ondiepe water van poelen en plassen in het binnenduin bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

De Vlotter & Duinweide

Kraakhelder duinwater stroomt door een historisch landschap met oude akkertjes, bloemrijke graslanden en monumentale elzenhagen.

Read More

Grote ratelaar en rietorchis in natte vallei aan de voet van een paraboolduin in de duinen bij Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Duivelshoek & Verbrande vlak

Als wandelaar heb je dit duingebied bij het strand vaak helemaal voor jezelf. Je vindt er valleien vol bloemen en een imposant paraboolduin.

Read More

Rijp op zand en helmgras na een koude nacht in het Gat van Heemskerk | © Ronald van Wijk Fotografie

Het Gat van Heemskerk

Op het strand van Heemskerk is een enorm gat in de duinen ontstaan. Hier voel je de brute kracht van de natuur. Een aanrader als het stormt.

Read More

Na de brand in de duinen van Heemskerk is een fris en open duinlandschap ontstaan met veel open, zanderige plekken en lage begroeiing | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in de duinen bij Heemskerk

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Heemskerk. Er is een groot aanbod aan wandelroutes. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Een kort rondje van ruim 3 km door het bos bij Berenweide. Om even lekker de benen te strekken en je hoofd leeg te maken. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en start vanaf Duiningang Oudendijk.

natuurwegwijzer.nl

Een kort rondje door het bos, vanaf  Duiningang Berkenbos. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en komt o.a. langs het hyacintenbos en Gasterij Kruisberg (route verlaten als je nabij bent).

natuurwegwijzer.nl

De rode route (4,2 km) combineert het Berkenbos met de akkers en waterpartijen van De Vlotter. Een heerlijk rondje met veel afwisseling onderweg. Startpunt bij Duiningang Kraaiennest.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselend rondje van een uur langs akkertjes en bossen in het duingebied bij Heemskerk. De route is gemarkeerd met gele pijltjes en komt ook langs Gasterij Kruisberg. Start bij Duiningang Kraaiennest.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselend rondje (blauwe pijltjes) door bos en duinen. De route duurt ongeveer 1,5 uur. Op ongeveer de helft van de wandeling passeer je Gasterij Kruisberg, ideaal voor een tussenstop.

natuurwegwijzer.nl

Een flinke wandeling van 4 uur door het open duinlandschap bij Wijk aan Zee en de bossen van Heemskerkse binnenduin. Te starten vanaf drie ingangen en gemarkeerd met oranje pijlen.

natuurwegwijzer.nl

Een erg mooie wandeling (3 uur) van natuurmagazine Roots. Met als thema vlinders, maar deze route is in alle seizoenen fraai. Start vanaf Duiningang Kraaiennest, te volgen met GPX en kaart (pdf).

wandelnet.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Gasterij Kruisberg

Alle wegen leiden naar de Kruisberg

Gasterij Kruisberg ligt midden in de Heemskerkse duinen, bij een groot kruispunt van fiets- en wandelpaden. In de oude duinboederij kun je terecht voor een hapje en drankje. Met ruim terras, veel dieren en speelplaats voor kinderen.