Veel mooier worden duinen niet

Ten noorden van het Egmond aan Zee liggen de Wimmenummerduinen; een gebied met twee gezichten. Dichtbij het dorp is het duin in cultuur gebracht. Hier ligt een lappendeken van duinakkertjes waar de dorpelingen hun groenten telen. Een eeuwenoude traditie die nog steeds springlevend is. Verder richting het noorden lijkt de hand van de mens ver weg. Hier ligt één van de mooiste stukken, ongerept duin van Noord-Holland. Je kunt er heerlijk struinen over smalle zaadpaadjes langs stuivende duintoppen en natte valleien. Tijdens het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) is het centrale deel afgesloten voor publiek, maar de wandelpaden aan de west- en oostgrens zijn het hele jaar open.

Duinlandjes vol bedrijvigheid; alsof de tijd heeft stilgestaan

Je zou het zeedorpenlandschap van de Wimmenummerduinen bijna een open luchtmuseum kunnen noemen. Al honderden jaren wordt een groot deel van het duingebied door bewoners van Egmond aan Zee gebruikt om voedsel te verbouwen. In meer dan 340 duinlandjes (ook wel ‘lankies’ genoemd) word hard gezwoegd om de oogst veilig te stellen. De door zandwallen omgegeven akkertjes variëren in grote van 140 m² tot wel 1400 m². Het resultaat van deze eeuwenoude traditie is een lekker rommelig landschap waarin de natuur zich verbazingwekkend goed thuis voelt. In de struiken rondom de verscholen akkertjes zijn nachtegaal, grasmus, heggenmus, kneu en braamsluiper te horen. Een mooie opwarmer voor het achterliggende natuurgebied.

Op de lankies in de Wimmenummerduinen wordt al decennia lang groenten verbouwd door inwoners van Egmond aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Op de ‘lankies’ in de Wimmenummerduinen wordt al decennia lang groenten geteeld door inwoners van Egmond aan Zee

Vogels kijken in het waterrijke Starrevlak

Een van de trekpleisters in de Wimmenummerduinen is het Starrevlak. Vroeger een landschap met duinlandjes totdat het in 2001 werd omgevormd tot een natte natuuroase met plassen, poelen en vochtige valleien. Ook een oud gaswinningsstation van de NAM werd terug gegeven aan de natuur en bij het gebied betrokken. Het Starrevlak heeft zich daarna snel ontwikkeld als interessante plek om vogels te kijken, vanaf het wandelpad rondom de plas of vanuit de vogelkijkhut. Op het water dobberen o.a. dodaars, krakeend, slobeend, kuifeend, knobbelzwaan en Canadese gans. In het struweel rondom de plas maak je kans op boomleeuwerik, braamsluiper, roodborsttapuit en sprinkhaanzanger. Ook de blauwborst met z’n opvallende kleuren en uitbundige zang wordt er tijdens het broedseizoen gespot.

De stuivende duinen van het Nieuwe Land

Het mooiste deel van de Wimmenummerduinen ligt in het westen, vlakbij strand en zee. De stormachtige zeewind heeft hier zijn sporen achtergelaten. Met z’n vele stuifkuilen en zanderige duinhellingen heeft het Nieuwe Land een grillig uiterlijk. In de zeereep zijn hier en daar grote stukken duin weggeblazen. Op de kale zandhellingen grijpen planten als blauwe zeedistel en zeeraket hun kans. In het duingebied daarachter liggen verspreid plassen en poelen, vol rugstreeppadden en kikkers die prachtige zomeravond-concerten geven. Op de droge duinhellingen groeien dauwbraam, duinroosje en duinviooltje in overvloed. Ze krijgen gezelschap van typische zeedorp-planten als wondklaver, nachtsilene, asperge, aardaker en bitterkruidbremraap.

Avontuurlijke, zanderige paadjes voor de doorzetter

De Wimmenummerduinen worden ontsloten door een netwerk van zanderige, soms smalle wandelpaden. Dat maakt een wandeling lekker avontuurlijk, maar het mulle zand kan ook vermoeiend zijn. Fietsers kom je hier niet tegen, het gebied is alleen per voet te ontdekken. Aan de zuidkant, vlakbij het dorp, zijn er veel uitnodigende paadjes langs de duinakkertjes. In de kern van het natuurgebied zijn de paden beperkt en herkenbaar aan de paaltjes met een witte kop. Het centrale deel is afgesloten tijdens het broedseizoen, maar de wandelpaden aan de west- en oostzijde blijven het hele jaar open. Deze paden lopen van noord naar zuid.

Vanaf Duiningang Kerdijk maak je een kort rondje (groene pijlen) door de Wimmenummerduinen. Onderweg passeer je enkele duinlandjes en de duinplassen van het Starrevlak.

Natuurwegwijzer.nl

Het Derperpad maakt een groot rondje (7 km) door het zeedorpenlandschap bij Egmond aan Zee, inclusief Albertdal & Soeckebacker ten zuiden van het dorp. De route is gemarkeerd met rode haakjes.

wandelnetwerknoordholland.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in de Wimmenummerduinen, inclusief het Starrevlak en het Nieuwe Land.

Waarneming.nl

Op zo'n 15 minuten wandelen van duiningang Kerdijk liggen de duinplassen van het Starrevlak. Vanuit de vogelkijkhut aan de westzijde heb je een goed uitzicht over het water.

Vogelkijkhut.nl

Vanaf Duingang Kerdijk loop je zo naar het strand. Op het noordelijkste puntje ligt het strandpaviljoen Evi Beach, waar je voor of na de wandeling in de duinen kunt genieten van een hapje en drankje.

evibeach.nl

Vanaf het terrein van het Kustpark (Roompot) loop je direct de Wimmenummerduinen in. Er zijn verschillende huisjes en camper- en kampeerplaatsen te huur. Het park is van alle gemakken en faciliteiten voorzien.

roompot.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Wimmenummerduinen

De Wimmenummerduinen zijn toegankelijk via drie ingangen. Duiningang Kerdijk in Egmond aan Zee is een goed vertrekpunt. Hier ligt een gemarkeerde wandelroute en je bereikt snel het westelijk wandelpad. Het oostelijk deel is bereikbaar via Duiningang Nachtegalenpad in Egmond aan de Hoef en Duiningang Woudweg, meer richting Bergen.

Navigatieadres Duiningang Kerdijk: Doctor Wiardi Beckmanlaan 105, 1931 BX Egmond aan Zee

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen