Akkers en nollen vol kleine verrassingen

Op een steenworp afstand van het dorp Egmond-Binnen ligt aan de voet van de hoge duinen een verrassend mooi stukje binnenduin. Het gebied bestaat uit drie delen (Westert, Waterrijk en De Bleek) die naadloos in elkaar overgaan. Vanaf de parkeerplaatsen aan de Oude Schulpweg of Van Oldenborghweg loop je er zo in. Toch is het hier zelden druk. De meeste bezoekers hebben geen oog voor dit deel en kiezen voor de fiets- en wandelpaden die westwaarts richting duinen en zee gaan. Erg groot is het gebied niet, maar voor fijnproevers is er veel om van te genieten en bij stil te staan. Zanderige struinpaadjes voeren je van de ene naar de andere verrassing.

Westert; nieuw leven op oude duinakkertjes

Verscholen achter struikgewas aan de zuidkant ligt een prachtig landschap van oude duinakkertjes. Er zijn maar weinig plekken langs de Nederlandse kust waar deze geschiedenis nog zo goed zichtbaar is. In door hoge zandwallen omgeven valleitjes werden vroeger gewassen (o.a. aardappelen) verbouwd. Tegenwoordig zijn ze weer het domein van de natuur. In de winter lopen de uitgegraven, laag gelegen akkertjes vol met water. In het voorjaar en de zomer maken amfibieën en insecten dankbaar gebruik van alle nattigheid en gonst het van het leven. Liefhebbers van macrofotografie kunnen hier hun hart ophalen. Ook het aantal konijnen is opvallend groot. In de vroege ochtend schieten ze vaak voor je voeten weg, op zoek naar dekking tussen de stekelige takken van duindoorn.

Paarse pluimen van bloeiende kattenstaart in natte duinakker van Westert in duinen bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

In de zomer is het gebied op haar mooist. In de valleien komen planten zoals kattenstaart en watermunt uitbundig tot bloei.

Een zee aan orchideeën in het Waterrijk

Aan de oostkant van het gebied ligt het Waterrijk; een uitgestrekt stuk grond van één van de oudste duinboerderijen in de omgeving. De voormalige weilanden zijn enkele jaren geleden toegevoegd aan het duingebied en omgetoverd tot prachtige natuur. Ook hier speelt water een hoofdrol. Er is een grote plas in de zuidhoek waar regelmatig Schotse hooglanders en exmoorpony’s te zien zijn. Hier vinden ze verkoeling in de zomer. Een duinrel voert kraakhelder stromend water af. De weilanden zijn zo drassig dat er veel planten groeien, zoals rietorchis, watermunt, wolfspoot, gewone brunel en verfbrem. Vooral de grote aantallen moeraswespenorchis in juli zijn indrukwekkend. Vanaf het bankje op het hoger gelegen zandpad heb je er een mooi uitzicht op.

De lage duintjes van De Bleek

Meer richting Egmond aan Zee, vlakbij de parkeerplaats aan de Van Oldenborghweg, krijgt het landschap een meer open karakter. Hier ligt De Bleek; een terrein dat vroeger werd gebruikt om gewassen linnen te laten bleken in de zon. Opvallend zijn de lage duintjes, ook wel ‘nollen’ genoemd. Veel van deze nollen zijn in Nederland verdwenen. Ze werden afgegraven om plaats te maken voor akkers en bollenteelt. Maar hier is nog een flink stuk van deze natuurlijke overgang tussen duinen en polders bewaard gebleven. Dankzij begrazing door runderen, paarden en konijnen blijft de begroeiing met grassen en struiken kort en komen planten als blauwe bremraap, beemdkroon, kattendoorn, oorsilene, nachtsilene, lathyruswikke en aardkastanje hier algemeen voor.

Een mooie wandelroute van 7,4 km door Westert en het duingebied richting zee. Met onderweg open duin, bossen en veel watertjes. Met de IVN Routes App kun je de route onderweg makkelijk volgen.

IVN.nl

Het Monnikenpad is een afwisselende route door duinen en polders bij Egmond-Binnen. Je wandelt o.a. langs de Abdij van Egmond, bollenvelden, vaarten én de duinakkertjes van Westert & De Bleek.

wandelnetwerknoordholland.nl

Restaurant Nieuw Westert ligt direct bij duiningang Middenweg. Het uitnodigende terras en de sfeervolle boerderij is niet te missen. Je kunt er o.a. terecht voor een lunch en diner. Het is er altijd gezellig druk.

Nieuwwestert.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in Westert en De Bleek. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Dicht tegen Duiningang Middenweg en de landjes van Westert ligt een sfeervolle familie vakantiewoning. De luxe lodge biedt plaats aan 8 personen heeft een eigen parkeergelegenheid en een ruim terras.

oryaanzee.nl

Midden in het dorp Egmond-Binnen, op ongeveer 15 minuten wandelen vanaf de duinen, ligt een hotel met restaurant en bar. In het historische pand zijn acht sfeervolle kamers beschikbaar.

herbergbinnen.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Westert & De Bleek

Het gebied is het beste te bezoeken vanaf de ruime parkeerplaats aan de Oude Schulpweg. Vlak vóór het restaurant begint aan de rechterzijde het wandelpad naar Westert. Via een netwerk van zandpaadjes noordwaarts kom je uiteindelijk uit op het fietspad langs De Bleek. Hier kun je kiezen om de wandeling uit te breiden met het duingebied aan de andere kant van fietspad of je loopt weer terug.

Navigatieadres: Oude Schulpweg 18, 1935 EN Egmond-Binnen

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen