Levendig kunstenaarsdorp met spectaculaire natuur

Met zo’n gezellige dorpskern boordevol cafés en restaurants, zou je bijna vergeten om de natuur in te trekken. Dat is zonde, want de duinen bij Bergen behoren tot de mooiste van ons land. Er zijn maar weinig plekken waar je zo veel variatie kunt zien in landschappen. Bossen, heide, stuifduinen, meertjes, strand; Bergen heeft het allemaal. Het kunstenaarsdorp heeft een eigen bos (Bergerbos) en ligt op de grens tussen twee grote natuurgebieden: het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen. Vanuit het dorp wandel je er zo in en kun je kilometers vooruit. Dus trek de veters van je wandelschoenen strak aan en ontdek de prachtige natuur.

Gele aardappelbovist op een mossentapijt aan de voet van een boom in het Bergerbos | © Ronald van Wijk Fotografie

Bergerbos & ’t Oude Hof

Er lijkt geen einde te komen aan de lange bomenlanen in dit eeuwenoude bos bij Bergen. Met elke stap duikt er weer een nieuwe verrassing op.

Lees meer

Het zand van het stuifduin in het Buizerdvlak slokt langzaam een stuk naaldbos op | © Ronald van Wijk Fotografie

Buizerdvlak

Het blinkende zand van dit enorme stuifduin is al van ver te zien. Elk jaar wandelt het duin meters naar het oosten. Niets houdt het zand tegen.

Lees meer

Mooie warme lucht tijdens zonsopkomst bij een van de meertjes bij Pompstation Bergen | © Ronald van Wijk Fotografie

Linksche Rand & De Meertjes

Klimmen over hoge uitkijkduinen en struinen langs oevers van meertjes en poelen. Spot jij de ijsvogel? Een avontuurlijk rondje door de duinen bij Bergen.

Lees meer

Glooiende duinhellingen met eikenbos en stuifduinen in de Meeuwenlekken ten zuiden van Bergen aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Meeuwenlekken

Een oase van rust waar je zelden andere mensen ziet en helemaal kunt opgaan in de natuur. Op slechts 20 minuten wandelen van de duiningang.

Lees meer

Vanaf een duintop lijken de vlaktes van Uilenvanger en Lange Vlak zich eindeloos uit te strekken. Een perfecte plek voor een zonsopkomst te fotografen | © Ronald van Wijk Fotografie

Uilenvanger & Lange Vlak

Een afwisselend duinlandschap ten noorden van de weg naar Bergen aan Zee. Met mooie vergezichten over open vlaktes en uitgestrekte heidevelden.

Lees meer

De zandhagedis heeft een goede camouflage waarmee het diertje op het zand moeilijk te spotten is. Bij gevaar zoeken ze snel dekking in nabijgelegen struiken | © Ronald van Wijk Fotografie

Verbrande Pan

Kunstenaars komen hier al honderden jaren voor inspiratie. Gaan de glooiende duinhellingen en sprookjesachtige bossen ook jou betoveren?

Lees meer

Uitzicht over de duinen en plassen van het Zuiderachterveld ten zuiden van Bergen aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuiderachterveld

Vergeet je camera niet, want dit landschap is een perfect plaatje en er groeien planten die je nergens anders ziet. Vanuit Bergen aan Zee loop je er zo in.

Lees meer

Vroeg opstaan loont altijd de moeite. Vooral na een koude windstille nacht en er mooie mistlagen te zien zijn tijdens zonsopkomst | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in de duinen bij Bergen

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Bergen. Er is een groot aanbod aan wandelroutes. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Ideaal rondje als je weinig tijd hebt of slecht ter been bent. De wandelroute (blauwe pijltjes) start bij Duiningang Zwarteweg en volgt het fietspad richting de Meertjes van het Pompstation

natuurwegwijzer.nl

In 45 minuten krijg je een goede indruk van de mooie heidevelden ten noorden van de Zeeweg. Volg de groene pijlen vanaf Duiningang Uilenvangersweg. De wandelroute gaat deels over het fietspad.

natuurwegwijzer.nl

De wandelroute start aan de overkant van Duiningang Uilenvangersweg. Volg de rode pijltjes voor een ommetje door het bos. Makkelijk uit te breiden met de Meeuwenlekken (gele pijlen).

natuurwegwijzer.nl

Een korte wandelroute (1 uur) door de duinen ten noorden van Bergen aan Zee. Met onderweg bos, heideveldjes en open vlaktes. Start vanaf Duiningang Verspyckweg. Volg de gele pijltjes.

natuurwegwijzer.nl

Aan de westkant van het dorp Bergen ligt een mooi, oud duinbos. Met grillige eiken, lange bomenlanen, kleine heideveldjes en een uitkijkduin. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes

natuurwegwijzer.nl

Deze geel gemarkeerde wandelroute is één van de mooiste rondjes in de duinen bij Bergen en een echte aanrader! Vanaf Duiningang Zwarteweg loop je in 1,5 uur langs heidevelden, bossen en meertjes.

natuurwegwijzer.nl

Een rondje (groene pijltjes) om de Verbrande Pan, tussen Bergen en Egmond. Met weidse uitzichten over een glooiend landschap en intieme paadjes in het bos. Start vanaf Duiningang Woudweg.

natuurwegwijzer.nl

Een hele mooie wandelroute door bos en heidevelden. De route (blauwe pijlen) loopt gelijk op met het Rondje Uilenvanger (3 km), maar doorkruist ook het Lange Vlak. Een aanrader als je de tijd hebt.

natuurwegwijzer.nl

Eikenbosjes en open duinen wisselen elkaar af tijdens een wandelroute van 1,5 uur door de duinen ten zuiden van de Zeeweg. Steek vanaf Duiningang Uilenvangersweg de weg over en volg de gele pijlen.

natuurwegwijzer.nl

Een rondje van 1,5 uur over het strand en duinen bij Bergen aan Zee, vanaf het Zeeaquarium. Een leuke combinatie van dorp en natuur. Met de IVN Routes App kun je de route onderweg makkelijk offline volgen.

ivn.nl/routes

Vanuit het centrum van Bergen maak je een leuk rondje van 1,5 uur door het Bergerbos, Landgoed 't Oude Hof en over het Wiertdijkje. Met kaart en gpx-bestand. Ontwikkeld door Roots magazine.

wandelnet.nl

Een wandelroute (rode pijltjes) door de duinen ten noorden van Bergen aan Zee. De route loopt grotendeels gelijk met het Thaborpad (3,6 km), maar neemt nog een extra stuk van de Linksche Rand mee.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselende wandelroute van 2,5 uur door het open duinlandschap ten zuiden van Bergen aan Zee. Start bij Duiningang Woudweg. Onderweg te volgen met de ANWB Eropuit app.

anwb.nl

Een lange wandelroute door het duingebied ten noorden van Bergen. Alle hoogtepunten komen aan bod. De route is gemarkeerd met oranje pijlen en kan worden gestart vanaf drie duiningangen.

natuurwegwijzer.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Thabor koepeltje

Opvallend icoon uit de oorlog

Bij de eerste blik op de betonnen koepel wordt de fantasie gelijk geprikkeld. Wat voor functie heeft dit bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog gehad? Wat gaat er binnen schuil? Volg de gele of rode route vanaf Duiningang Verspyckweg  en raad het zelf.

Uitkijkduin Zwarteweg

Adembenemend uitzicht na steile klim

Tegenover Skiclub Il Primo bij Duiningang Zwarteweg ligt een hoog uitkijkduin. De steile trap zet de beenspieren flink onder spanning. Eenmaal boven is het zoeken naar adem. Vanaf het platform heb je een prachtig uitzicht over heide en bossen van Bergen.