Optelsom van hoogtepunten in uniek duingebied

De Schoorlse Duinen zijn onovertroffen in hoogte en breedte. Nergens langs de Nederlandse kust vind je zulke hoge duinen. Vanaf de steile toppen kun je genieten van weergaloze uitzichten in alle windrichtingen. Je wandelt er door bossen met miljoenen naaldbomen én ziet meer paddenstoelen en orchideeën dan waar dan ook. In augustus bereikt het gebied een kleurrijk hoogtepunt als de grote heidevelden volop in bloei staan en het landschap wordt bedekt met een zoete, roze deken. Aan de voet van de duinen liggen de gezellige terrassen van Schoorl, Catrijp, Hargen, Camperduin en Groet. Vanaf het bruisende bezoekerscentrum leiden gemarkeerde wandel- en fietsroutes naar alle uithoeken van het gebied en kun je dagenlang nieuwe plekken ontdekken. Dat wordt genieten!

Dode wortels steken uit het witte zand van het stuifduin Baaknol in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Baaknol

Bovenop de grote, witte zandduinen heb je een prachtig uitzicht over bossen en heidevelden. Zelfs de Noordzee is zichtbaar. Dat wordt klimmen!

Lees meer

Vanaf de hoge duinen aan weerszijden van De Kerf heb je mooi uitzicht over de brede opening in de duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

De Kerf & Parnassiavallei

Hoe reageert de natuur als je een gat van 80 meter breed in de duinen graaft? Ten noorden van Bergen aan Zee kun je het met eigen ogen zien.

Lees meer

Bovenop de grote zandduinen heb je mooi uitzicht op de omgeving en kun je 's ochtends vroeg genieten van het eerste zonlicht | © Ronald van Wijk Fotografie

Duinen bij Catrijp

De natuur bij Catrijp kan wel een stootje hebben. Na een felle duinbrand in 2009 zijn planten en dieren op spectaculaire wijze uit de as herrezen.

Lees meer

Het heideveld van de Grensvlakte is één van de meest besloten en rustige plekken in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Grensvlakte

Na een wandeling door een sprookjesachtig bos sta je ineens midden in een verborgen heideveld. Helemaal voor jou alleen. Wat een heerlijke stilte!

Lees meer

In de natte delen van het Groeterzandgat kun je goed het vleesetende plantje zonnedauw fotograferen | © Ronald van Wijk Fotografie

Pirolavallei & Groeterzandgat

Op drie plekken bij Groet komt diep vanuit de grond zuiver water aan de oppervlakte. Dat levert een bonte verzameling planten op.

Lees meer

Het bos rondom de Schoorlse Nok is het mooist in de herfst, als de bladeren van de bomen intens verkleuren | © Ronald van Wijk Fotografie

Schoorlse Nok

Vanaf het 48 meter hoge duin kijk je uit over het breedste punt van de duinen in West-Europa. Hier laten de bossen van Schoorl hun mooiste kant zien.

Lees meer

Regenboog boven een poel in het heideveld Tjalkhoek in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Tjalkhoek

Op de achtergrond klinken de golven, terwijl je over avontuurlijke zandpaadjes wandelt. Een afwisselend rondje door de heide bij Hargen aan Zee.

Lees meer

Weerspiegeling van wolken in het stille water van het Vogelmeer in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Vogelmeer

Midden in de zandwoestijn van Schoorl ligt een oase met kraakhelder water. Langs de oevers stuit je op de ene na de andere ontdekking.

Lees meer

Roze bloemen van struikhei tijdens de bloei in augustus | © Ronald van Wijk Fotografie

Waterbosvlakte

In het Schoorlse bos ligt een schilderachtig heideveld met oude, monumentale dennenbomen. Wedden dat je stopt voor een foto?

Lees meer

Wandelpad langs grote dennenboom op het heideveld van de Waterbosvlakte in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Schoorl. Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde routes in het natuurgebied uitgezet. Van kleine ommetjes die ongeveer uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. De wandelingen zijn makkelijk te volgen via gekleurde pijlen op houten paaltjes, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Een familieroute voor het hele gezin door de duinen en het dorpscentrum van Schoorl. Met onderweg het bij kinderen populaire Klimduin. Volg de gele pijltjes vanaf het Buitencentrum.

staatsbosbeheer.nl

Een flink deel van de Schoorlse Duinen is jaren geleden verwoest door een grote brand. Volg de zwarte pijltjes langs de brandhaarden en zie hoe de natuur zich heeft hersteld.

staatsbosbeheer.nl

Een mooie rondwandeling, vanaf de parkeerplaats bij Hargen aan Zee. Met onderweg o.a. het stuifduin Baaknol en de zandafgravingen bij Hargen en Groet. Route is beschikbaar als PDF en GPX bestand.

roots.routemaker.nl

Een flinke wandeling (2,5 uur) vanuit het dorp naar strand en zee. Met veel variatie onderweg. De route start bij het Buitencentrum en is gemarkeerd met donkerblauwe pijlen. Ook te lopen met gpx-bestand.

staatsbosbeheer.nl

Vanaf het Buitencentrum volg je ruim 2 uur de paarse route langs de mooiste heidevelden in het centrale deel van de Schoorlse Duinen. Vooral een aanrader in augustus, als de heide paars kleurt.

staatsbosbeheer.nl

Wie van bomen houdt, volgt de groene pijlen vanaf het Buitencentrum. In 3 uur tijd maak je kennis met vele gezichten van het Schoorlse duinbos. Vooral leuk in de herfst als er veel paddenstoelen zijn.

staatsbosbeheer.nl

Een flink deel van deze wandeling gaat over het strand en passeert o.a. De Kerf en Baaknol. De route (witte pijltjes) is te starten bij het Buitencentrum én de parkeerplaats bij Hargen aan Zee.

staatsbosbeheer.nl

Met 23 km de langste route in de Schoorlse Duinen. Het grootste deel van de wandeling (rode pijltjes) gaat door het binnenduin, waar de hoogste duintoppen liggen. Plus een stukje strand bij Hargen aan Zee.

staatsbosbeheer.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Bruisend vertrekpunt voor bezoekers

In het moderne bezoekerscentrum is het altijd een gezellige drukte. Er is een winkel, restaurant en expositieruimte. Vanaf hier starten de gemarkeerde wandelroutes in het natuurgebied. Dichtbij ligt een speelbos en de beroemde steile trappen.

Catrijper Nok

Het hoogste duin van Nederland

In de Schoorlse Duinen ligt het hoogste duin van ons land. Met 55,4 meter is de Catrijper Nok dé recordhouder. Je vindt de locatie, gemarkeerd met houten paal, net iets ten noorden van een smal klimduin bij het dorp Catrijp. Die wil je natuurlijk niet missen als je in de buurt bent.