Grote vlaktes met mooie vergezichten

Ten noorden van de weg naar Bergen aan Zee ligt een landschap, dat een onvergetelijke indruk zal achterlaten. Wie de mogelijkheid heeft, bezoekt het gebied in augustus als de struikhei volop in bloei staat. Maar ook in andere seizoenen is er genoeg te zien. Dicht bij de Zeeweg overheerst nog de beslotenheid van het eikenbos. Verder richting het noorden opent het landschap zich en kun je genieten van mooie vergezichten over de vlaktes van Uilenvanger (heide) en het Lange Vlak (grasland). In de ochtend maken mountainbikers gebruik van de wandelpaden. In het centrale deel van de vlaktes zijn fietsers niet welkom en keert de rust snel weer terug.

Rondje Uilenvanger

Een rondje Uilenvanger (groene wandelroute) voert je door eikenbos en langs prachtige heidevelden. Sommige velden liggen ingeklemd tussen bomen, andere delen lijken eindeloos door te lopen over lege, glooiende duinhellingen. Een enkele eik of den tussen de pollen heide maakt het plaatje helemaal compleet. Voor fotografen een perfecte plek om landschappen te fotograferen. Op koude, windstille nachten loont het de moeite om de wekker te zetten en extra vroeg op te staan. De mist boven de grond en de met dauwdruppels bedekte spinnenwebben geven de heide een mystieke sfeer, die je zelden zo zult ervaren.

Tussen het Schulpvlak en Bouwvlak slingert een mooi wandelpad door het bos en open veldjes met heide | © Ronald van Wijk Fotografie

Aan de zuidkant slingert het wandelpad door mooie eikenbossen en heideveldjes.

Korstmossen dankzij schone lucht

In een deel van de valleien zijn mooie stukken eikenbos te vinden. Wat opvalt zijn de vele korstmossen op de stammen en takken. Ze geven het bos een sprookjesachtige uitstraling. Dankzij de relatief schone lucht bij Bergen hebben mossen het hier goed naar hun zin. Eikenmos (ook wel gewoon geweimos genoemd) is de meest algemene soort die in bossen vooral op takken groeit. De mini-struikjes met grijze, afgeplatte takjes zijn niet te missen. Een andere, veel zeldzamere soort is baardmos. Deze korstmos groeit ook op takken en kan lange slierten vormen. Onder de juiste luchtomstandigheden tot wel 20 cm lang. Maar daarvoor moeten we al snel in het buitenland zijn.

De steppe van het Lange Vlak

Het Lange Vlak is een grote open vlakte, deels omgeven door bos. Het is een lekker rustig stuk duin, dat alleen wandelend te verkennen is. Via een breed zandpad doorkruis je een ‘steppe-landschap’ van grassen, mossen, kleine heideveldjes en zandkuilen. In dit open duin kunnen de temperaturen in de zomer flink oplopen en kun je veel insecten verwachten. De blauwvleugelsprinkhaan en zandloopkevers vliegen voor je voeten uit, net als heivlinders en hooibeestjes. Even verderop zoeken zandhagedissen dekking. Het ritselende geluid verraadt hun aanwezigheid, maar het is lastig om ze te ontdekken. Veel bloemen zijn er niet te zien in dit droge landschap. Tussen de grassen (o.a. buntgras en vroege haver) vallen ’s zomers vooral de blauwe bloemen van het zandblauwtje op.

In 45 minuten krijg je een goede indruk van de mooie heidevelden ten noorden van de Zeeweg. Volg de groene pijlen vanaf Duiningang Uilenvangersweg. De wandeling gaat deels over het fietspad.

natuurwegwijzer.nl

Een afwisselende wandeling door eikenbos en heidevelden. De route (blauwe pijlen) loopt gelijk op met het Rondje Uilenvanger (3 km), maar doorkruist ook het Lange Vlak. Een aanrader als je de tijd hebt.

natuurwegwijzer.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in de Uilenvanger en Lange Vlak. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Op vijf minuten lopen van Duiningang Uilenvangersweg ligt Schaapskooi Bergen met een klein bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor informatie over het gebied en activiteiten.

Pwn.nl

Het veelzijdige boerenbedrijf Jonker ligt in de polder ten zuiden van Bergen, op 10 minuten fietsen van Duiningang Uilenvangersweg. Je kunt er camperen en een stacaravan of appartement huren.

boerderijjonker.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Uilenvanger en Lange Vlak

Uilenvanger en Lange Vlak zijn het beste te bezoeken via Duiningang Uilenvangersweg, vlak na de rotonde op de weg naar Bergen aan Zee. Hier ligt een ruime parkeerplaats en beginnen twee (groen en blauw) gemarkeerde wandelroutes door het gebied. De schaapskooi, met kleine bezoekersruimte, ligt op vijf minuten lopen.

Navigatieadres: Zeeweg 2, 1861 PZ Bergen

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen