Indrukwekkende vallei aan voet van Westerberg

Het Reggers Sandervlak is een grote natte duinvallei, vlak achter de zeeduinen bij Egmond-Binnen. Het gebied staat bij natuurliefhebbers bekend om de vele bijzondere planten die er voorkomen. Vanaf Duiningang Middenweg is het een stukje lopen of fietsen naar het onverharde wandelpad (Vlewoseweg) dat toegang biedt tot de vallei. Tijdens het broedseizoen, van 1 maart tot 1 juli, is het gebied afgesloten voor publiek. In de zomer kun je genieten van de vele planten die er bloeien, in de winter is vooral de leegte en rust een heerlijke verademing. Het Reggers Sandervlak is alleen per voet te verkennen.

Oude bomkraters op zompige grond

Het eerste deel van de wandelpad voert nog door een droog duinlandschap, maar als je eenmaal afdaalt in de vallei zelf, valt gelijk de enorme nattigheid op. Niet zelden is het wandelpad hier vanwege plassen onbegaanbaar en moet je via struinpaadjes op hoger gelegen duintjes een korte omweg nemen. Die hoge waterstand heeft het Reggers Sandervlak te danken aan kwel vanuit de grond en afvoer van water uit de hoge duinenrij (Westerberg) aan de oostkant. Verspreid in de vallei liggen ook een aantal poelen. Dit zijn oude bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog, herkenbaar aan de bijna perfecte ronde vorm. Het heldere, diepe water biedt plek aan amfibieën (o.a. kleine watersalamander), libellen en specifieke planten zoals egelboterbloem en kranswieren.

Wandelpaadje door het duinlandschap van de natte vallei Reggers Sandervlak bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Druk is het nooit in het Reggers Sandervlak. In de rustige uurtjes heb je het gebied vaak helemaal voor jezelf.

Speuren naar planten tussen eilandjes knopbies

De meest opvallende plant in het Reggers Sandervlak is knopbies, waarvan de grote pollen verspreid over de vallei te zien zijn. Het dichte gras heeft een grijzige, bijna zilverachtige gloed als het schittert in de zon. De donkere aren aan het uiteinde van de stengels wuiven zachtjes heen en weer op de wind vanuit zee. De plant is niet te missen. In de nabijheid van knopbies zijn vaak andere planten te vinden waarvoor je iets meer door de knieën moet. Ze groeien graag in dezelfde, vochtige en kalkrijke omstandigheden. Bekendste zijn moeraswespenorchis en parnassia die hier veelvuldig voorkomen. Andere soorten die goed gedijen in het Reggers Sandervlak zijn slanke gentiaan, veldgentiaan, geelhartje, stijve ogentroost, armbloemige waterbies, tormentil, bonte paardenstaart en rond wintergroen.

Combinatie met strand en het Koepelduin

Aan de zuidkant van het Reggers Sandervlak ligt het open en rustige duingebied van het Koepelduin. Het landschap bestaat uit een mozaïek van graslanden, meertjes, stuifkuilen en opvallend veel bomkraters vol kraakhelder water. Een slingerend zandpad (Vlewoseweg) doorkruist de valleien van noord naar zuid, tot aan Strandslag Scheilaan. Ook dit deel van het duingebied is gesloten tijdens het broedseizoen, maar buiten die periode is het goed te combineren met een bezoek het Reggers Sandervlak. Om het rondje compleet te maken, kun je na de lange duinwandeling kiezen voor een terugweg over het strand. Wie minder tijd heeft, kort het bezoek aan het Reggers Sandervlak in door via de Lageweg weer terug te lopen naar het fietspad Middenweg en de gelijknamige duiningang.

Magazine Roots biedt doorgewinterde wandelaars een afwisselende wandeling (3 uur, 40 minuten) door de duinen van Egmond-Binnen. Na het Reggers Sandervlak is de route in te korten tot 7,7 km.

Roots.routemaker.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in het Reggers Sandervlak. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Strandpaviljoen Zilverstrand ligt bij Strandslag Middenweg, aan het einde van het fietspad. Met goede gerechten in een fijne, ongecompliceerde sfeer. Let op, alleen geopend tijdens het seizoen.

facebook.com

Restaurant Nieuw Westert ligt direct bij duiningang Middenweg. Het uitnodigende terras en de sfeervolle boerderij is niet te missen. Je kunt er o.a. terecht voor een lunch en diner. Het is er altijd gezellig druk.

Nieuwwestert.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Reggers Sandervlak

Het gebied is het beste te bezoeken vanaf Duiningang Middenweg. Hier ligt een ruime parkeerplaats en restaurant. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 25 minuten wandelen naar de ingang van het Reggers Sandervlak. Je kunt het fietspad volgen of een wandelpad door het bos. Tijdens het het broedseizoen, van 1 maart tot 1 juli, is het gebied afgesloten voor publiek.

Navigatieadres: Oude Schulpweg 18, 1935 EN Egmond-Binnen

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen