Struinen door heide vlakbij zee

Heidevelden zijn er genoeg in de Schoorlse Duinen, maar zelden liggen ze zo dicht bij de Noordzee. Vlak bij de parkeerplaats in Hargen aan Zee vind je de Tjalkhoek. Hier kun je in augustus genieten van intense kleuren en zoete lucht van bloeiende struikheide, terwijl op de achtergrond de golven neerslaan op het strand. En het is allemaal van dichtbij te beleven. Een netwerk van avontuurlijke zandpaadjes voert je dwars door het gebied totdat je midden in de natuur staat. Je kunt de gemarkeerde route (witte pijltjes) volgen of kiest een eigen pad. Vanuit het heideveld is de oversteek naar strand en zee snel gemaakt. Of je trekt landinwaarts naar het grote stuifduin en de mooie naaldbossen van de Baaknol.

Drie soorten heide bij elkaar

In de zuidoosthoek van de parkeerplaats leidt een zandpad naar een overstap over het hek. Hier begint het grote heide-avontuur. In de Tjalkhoek groeien drie soorten heide. De kniehoge pollen struikhei zijn niet te missen. In de zomer kleuren ze uitbundig paars. Voor kraaihei is een meer geoefend oog nodig. Ze bloeit vroeg in het jaar (april), maar de piepkleine, donkerpaarse bloemetjes worden makkelijk over het hoofd gezien. Meer opvallend zijn de zwarte, glanzende bessen die in de herfst verschijnen. Vogels als wulp en kraai zijn er dol op. Voor de laatste soort van het heidetrio moet je in de natte delen van de Tjalkhoek zijn. Dophei is herkenbaar aan de roze, ovale bloemen die maandenlang (juni-oktober) te zien zijn en o.a. door hommels worden bezocht.

Het is avontuurlijk wandelen op de smalle zandpaadjes tussen de heidestruiken in de Tjalkhoek | © Ronald van Wijk Fotografie

Het is avontuurlijk wandelen op de smalle zandpaadjes in de Tjalkhoek

Als een schilderij

Het landschap van de Tjalkhoek is lekker afwisselend, waardoor de wandeling bijna vanzelf gaat. Al kan het mulle zand van de paadjes tijdens warme, zomerse dagen je doorzettingsvermogen en conditie aardig op de proef stellen. Onderweg passeer je stuifkuilen en een aantal geplagde stukken, waar in de winter een dun laagje water op de kale grond staat. Hier is het wachten op de vestiging van nieuwe, vitale heide. Verspreid over het open terrein staan oude, solitaire naaldbomen en is het net alsof je een schilderij in loopt. Vooral als er mooie wolkenluchten te zien zijn. Midden in het heideveld, in een rustiger stuk, ligt een aantal poelen, waar grazers en vogels hun dorst lessen en planten als kruipwilg, bleekgele droogbloem en dophei groeien.

Mossen fotograferen

De Tjalkhoek is een van mijn favoriete gebieden om mossen te fotograferen. Lang hoef je niet te zoeken. Op het zand langs de paadjes zijn allerlei soorten te ontdekken. Blad- en korstmossen groeien dwars door elkaar en zorgen in de wintermaanden voor prachtige structuren en kleuren. Rendiermos is algemene soort die je overal ziet. Net als zomersneeuw, heidelucifer, kussentjesmos, duinklauwtjesmos en zandhaarmos. Zodra je de eerste soorten hebt gezien, komt er geen einde aan. Bekermossen zijn er ook. Met bruine en rode kussentjes op de top van de steeltjes. Dicht tegen het naaldbos aan de oostkant liggen de mooiste stukken, Op de dikke kussens mossen verschijnt in de herfst een groot aantal paddenstoelen. Met een macrolens kun je hier plat op de buik de mooiste foto’s maken. Vooral de fragiele mycena’s zijn erg fotogeniek.

Schelpen zoeken bij strekdammen

Een bezoek aan de Tjalkhoek is goed te combineren met een strandwandeling. Aan de zuidkant liggen twee strandopgangen vlak bij elkaar. Hier lonkt het terras van strandpaviljoen Paal 29 (alleen geopend in het seizoen). Via de witte route (westkant) loop je er vanzelf naar toe. Op het strand rennen de scholeksters en drieteenstrandlopers voor je uit terwijl je de ene na de andere strekdam voorbij gaat. Tijdens eb vallen de bouwwerken droog kun en je glibberend over de keien speuren naar dieren, wieren en schelpen. Naar zaagjes bijvoorbeeld. Deze langwerpige, driehoekige schelpen hebben een gekartelde onderrand en vaak een mooie, paars gekleurde binnenkant. Ze komen hier opvallend vaak voor. Eenmaal terug bij de parkeerplaats wacht een hapje en drankje bij Strandpaviljoen Hargen, het hele jaar geopend.

Een flink deel van de wandeling gaat over het strand en passeert o.a. De Kerf en het stuifduin Baaknol. De route (witte pijltjes) start bij het Buitencentrum én de parkeerplaats bij Hargen aan Zee.

staatsbosbeheer.nl

Vanaf de parkeerplaats loop je in enkele minuten naar het gezellige strandpaviljoen. Voor een hapje en drankje na een wandeling of een lekker dagje relaxen op het strand (o.a. verhuur van windschermen).

strandpaviljoenhargen.nl

Paal 29 ligt aan het einde van Schoorlse Zeeweg en is per fiets of wandelend bereikbaar. Het familiebedrijf (alleen geopend tijdens het seizoen) heeft een toegankelijke, gemoedelijke sfeer.

paal29.nl

Vlak bij de rotonde, aan het begin van de Hargerzeeweg, ligt Strandhotel Camperduin met restaurant en kamers aan zowel duin- als polderzijde. Het strand is op 7 minuten lopen.

strandhotel-camperduin.nl
Plattegrond

Wandelkaart Schoorlse Duinen

Met de wandelkaart van de Schoorlse Duinen vind je altijd het juiste weg in het natuurgebied. Alle fietspaden, wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden zijn overzichtelijk weergegeven. Gemarkeerde wandelroutes zijn in kleur uitgestippeld en makkelijk te volgen. De kaart is te koop in het Buitencentrum en de webwinkel van Falk.

Bestel kaart (€ 8,99)
Route

Tjalkhoek

De Tjalkhoek is het bereikbaar vanaf de grote parkeerplaats in Hargen aan Zee. In de zuidoosthoek leidt een kort zandpad direct naar de ingang van het gebied (overstapje over hek). Wandelaars vanaf het Buitencentrum in Schoorl volgen de Stuifduinentocht. Het duurt even voordat je de Tjalkhoek bereikt, maar deze route (witte pijltjes) maakt een mooie lus door het terrein.

Navigatieadres: Einde  van de Hargerstrandweg, Schoorl

Toegang

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Een toegangskaart is niet nodig. Er zijn een aantal (speel)plaatsen waar je het wandelpad mag verlaten. De verharde fietspaden zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelen. In het broedseizoen (van 1 maart tot 1 september) geldt een aanlijnplicht voor honden. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl.

Toegangsregels