Veelzijdige kustnatuur van een rauwe schoonheid

Met het strand om de hoek en een nationaal park als achtertuin hebben de inwoners van IJmuiden het goed voor elkaar. Het is misschien niet de mooiste stad van Nederland, maar de natuur is er wonderschoon en op onderdelen vaak onovertroffen. Vlakbij de fabrieken en loodsen in de haven ligt één van de beste vogelkijkplekken van ons land. En je wandelt er door duinvalleien die volstaan met planten die je elders nog maar zelden ziet. Landinwaarts vind je verkoeling in de bossen van eeuwenoude landgoederen en liggen spannende bunkers van één van de grootste stellingen uit de Tweede Wereldoorlog. IJmuiden heeft verrassend veel te bieden. Ga je mee?

Heerenduinen

Onder het bladerdak van oude, reusachtige eiken zingen vogels het hoogste lied, terwijl damherten en reeën stilletjes rondsluipen.

Lees meer

In de drassige graslanden aan de zuidkant van het Kennemermeer groeien duizenden groenknolorchis. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemermeer

Al jarenlang worden er records gebroken en nieuwe soorten ontdekt. In deze duinvallei zie je zeldzame planten in duizelingwekkende aantallen.

Lees meer

Het warme licht van de zonsopkomst schijnt op een grote regenbui boven het Kennemerstrand bij IJmuiden. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemerstrand

Op het Kennemerstrand bij IJmuiden is het zand altijd in beweging. Wind en water maken een indrukwekkend landschap, dat je nog zelden ziet.

Lees meer

Grote bunker van Batterij Heerenduin en Olmen in de Kunstenaarsduintjes bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Kunstenaarsduintjes & Duinen van Velsen

Het best bewaarde geheim van IJmuiden. Wie van avontuur houdt, volgt de smalle zandpaadjes in dit kleine duingebied bij de haven.

Lees meer

Weerspiegeling van bomen en wolken in het water van de tankgracht in Midden-Herenduin | © Ronald van Wijk Fotografie

Midden-Herenduin

In de vroege uurtjes komt het bos bij Driehuis tot leven. De dieren maken zich klaar voor een nieuwe dag. Dat wordt genieten!

Lees meer

In de zomer staan de natte valleien van het Zuidervlak vol met bloeiende planten als watermunt, rolklaver en kattenstaart | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuidervlak & Duinmeer

Het open landschap vlakbij zee lijkt op de vlaktes van Afrika. Grote grazers en wolken met vogels maken het plaatje compleet.

Lees meer

Groen met wit gestreept lichthuis op de Zuidpier, langs het Noordzeekanaal bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuidpier

Bij het Noordzeekanaal ligt één van de beste plekken in Nederland om kustvogels te zien. Tijdens de 3 km lange wandeling op de Zuidpier kom je ogen te kort.

Lees meer

Drieteenstrandloper bij aangespoelde kompaskwal langs de vloedlijn op het Kennemerstrand bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in duinen bij IJmuiden

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij IJmuiden. Er zijn een aantal wandelroutes waaruit je kunt kiezen. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Een kort ommetje door het bos van Midden-Herenduin. De route is gemarkeerd met gele pijltjes en passeert o.a. een aantal verscholen bunkers. Ook te lopen met de route-app van Natuurmonumenten.

natuurmonumenten.nl

Vanaf een schelpenpad boven op de duinen passeer je grote bunkers, elk voorzien van QR-code voor meer informatie. Te starten vanaf IJmuiderslag of de Badweg. Met mooie uitzichten over de omgeving.

ijmuiden.nl

Een gemarkeerde rondwandeling (rode pijltjes) door oud duineikenbos, vanaf Duiningang Middenduin. Loopt deels gelijk met de gele route, maar heeft iets meer afwisseling.

natuurmonumenten.nl

Een mooie, afwisselende wandeling van circa 1,5 uur langs alle hoogtepunten van de Heerenduinen. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en passeert o.a. het uitkijkpunt De Moriaan.

natuurmonumenten.nl

Rondwandeling langs de natte valleien van het Kennemermeer en bunkers van Kunstenaarsduintjes. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en start op de Kennemerboulevard (startpunt 53).

wandelnetwerknoordholland.nl

Gemarkeerd rondje (gele pijltjes) vanaf de Kennemerboulevard, langs het Kennemermeer en de Duinen van Velsen. Inclusief een (optionele) uitstap naar de lage vuurtoren bij de haven.

wandelnetwerknoordholland.nl

Een afwisselende wandeling vanaf station Santpoort-Noord, via duinen en strand naar station Overveen. Met optie om de route te verlengen tot station Zandvoort. Inclusief kaart en gpx-bestand.

ns.nl

Eén van de mooiste wandelroutes in het Nationaal Park. In vier uur doorkruis je Duin- en Kruidberg en Midden-Herenduin, met de natte valleien van het Zuidervlak én het Duinmeer als bonus.

roots.viewer.routemaker.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Tankgracht Midden-Herenduin

Vogelrijk water uit Tweede Wereldoorlog

Verscholen in het bos van Midden-Herenduin ligt een lange, diepe tankgracht. Vanaf het wandelpad aan de noordkant heb je er mooi zicht op en kun je allerlei vogels spotten. Met geluk een beetje geluk zie je een ijsvogel of dodaars.

Batterij Heerenduin en Olmen

Struinen langs gigantische bunkers

In de Tweede Wereldoorlog werd de haven van IJmuiden verdedigd met een indrukwekkend netwerk van honderden bunkers rondom de stad. Bovenop de duinen bij IJmuiderslag staan ze nog fier overeind en kun je ze van dichtbij bekijken.