Achter elke bocht een nieuwe verrassing

Aan de noordkant van Wijk aan Zee, grenzend aan de fabrieken van Tata Steel ligt een afwisselend duingebied met bossen, graslanden en waterpartijen. Een gemarkeerde wandelroute (rode pijltjes) maakt een ommetje rond twee grote vlaktes; het Bassinvlak en het Ligustervlak. Vooral de laatste is een prachtig plaatje. Door de grote variatie in landschappen vliegt de 1,5 uur durende wandeling voorbij. Met onderweg veel meertjes en poelen, waar altijd wel hooglanders of paarden te zien zijn. Wie nog tijd over heeft, maakt op de terugweg een extra ommetje door het zeedorpenlandschap van De Rellen

Hyacinten en varens in naaldbos

De wandeling begint met een stuk naaldbos, direct ten noorden van de ingang. Vergeet niet om eerst een kijkje te nemen op het Uitkijkduin Kneuenduin. Rechts van het pad leidt een trap naar een stenen platform met bankje. Aan de noordkant kijk je uit over bos en duinen, zuidwaarts ligt het dorp met de rokende staalfabrieken op de achtergrond. Weer beneden, lonkt de beslotenheid van het bos. Tussen de rechte stammen van de aangeplante naaldbomen hebben zomereik, beuk, esdoorn en vlier een plek weten te veroveren. In de lente kleurt een deel van het bos uitbundig blauw en paars van de bloeiende wilde hyacinten. Een prachtig gezicht. Even verderop bestaat de ondergroei voornamelijk uit varens. In de verte klinkt het gekrijs van een grote bonte specht. De uitgehakte gaten in de dode bomen verraden waar ze hun nest houden.

Uitzicht op het Ligustervlak tijdens een windstille zonsopkomst met mist boven de grond | © Ronald van Wijk Fotografie

Uitzicht op het Ligustervlak tijdens een windstille zonsopkomst met mist boven de grond

Speuren naar de schuwe dodaars

Na het bos gaat de wandeling verder door open duinlandschap, over een verhard pad (Meeuwenweg). Even verderop wacht een zanderig struinpaadje. Je passeert hier twee duinmeertjes, diep gelegen tussen de duinhellingen. De meertjes zijn de overblijfselen van een groot waterkanaal dat hier tot 1994 heeft gelegen. Nu zijn het voornamelijk de grazende hooglanders en geiten in de aangrenzende Duinen van Boreel die van het drinkwater gebruik maken. Op het water dobberen meerkoeten en soms een dodaars. Deze kleine fuut is in de zomer te herkennen aan de roodbruine nek en witgele vlek bij de snavel. Maar je moet snel zijn, want bij het minste geringste duikt de schuwe dodaars onder water en zoekt hij dekking tussen de begroeiing.

Verkoeling voor hooglanders in het Ligustervlak

Het Ligustervlak ligt ongeveer op halverwege en is het mooiste deel van de route, als je het mij vraagt. De grote, uitgestrekte vlakte bestaat uit duingrasland en open, zanderige stukken met een enkele boom (meidoorn en liguster) en hier en daar wat groepjes struiken (duindoorn). Het is een erg fotogeniek, beetje savanne-achtig landschap. Wat direct opvalt is de grote poel. Hier zijn regelmatig Schotse hooglanders en exmoorpony’s te zien. Tijdens warme zomerdagen lessen ze hun dorst en vinden ze verkoeling in het troebele, bijna groene water. Aan de oostkant van de vallei ligt een stuk naaldbos en een hoog, steil duin. Vanaf de top heb je een mooi, weids uitzicht over de vallei en kijk je over de duinen heen naar het water van de Noordzee.

Kostbaar drinkwater beschermd tegen zee

Het mulle zandpad doorkruist het Ligustervlak en klimt weer omhoog aan de westzijde. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de waterkanalen van het Kieftenvlak. Net als in het noordelijk gelegen Infiltratiegebied Castricum wordt voorgezuiverd water uit het IJsselmeer de duinen ingepompt. Na een verblijf van 30 dagen in het zand zijn alle chemische stoffen, bacteriën en virussen uit het water gezuiverd en is het klaar voor levering. Kijkend richting zee valt het blinkende zand van de vele stuifkuilen op. Met graafwerk heeft beheerder PWN hier de dynamiek weer op gang gebracht, zodat de wind het zand vanaf het strand verder landinwaarts kan blazen. Stukje bij beetje groeien de duinen zo in hoogte groeien en blijft de lager gelegen vallei met het kostbare drinkwater beschermd tegen de zee.

Vanaf Duiningang De Rellen volg je de rode pijlen op de paaltjes en maak je in ongeveer 1,5 uur een mooi afwisselend rondje door de bossen en duinen ten noorden van Wijk aan Zee.

natuurwegwijzer.nl

Trage Tochten gaan grotendeels over onverharde paden. De route Wijk aan Zee gaat door het dorp, een flink deel van de duinen én over het strand. met routebeschrijving en gps-track.

wandelzoekpagina.nl

Vanaf het NS-station in Beverwijk loop je langs boven- en ondergrondse beken in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. De route gaat o.a. door buitenplaatsen en duinen. Met gratis wandelgids.

www.beekalsbron.nl

Op vijf minuten wandelen van de duiningang ligt een uitkijkduin. Een stenen trap leidt naar een plateau met bankje dat uitzicht biedt over de bossen en duinen in directe omgeving.

google.nl/maps

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in het Ligustervlak & Bassinvlak. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Ligustervlak & Bassinvlak

De wandelroute start bij Duiningang De Rellen, aan de noordkant van Wijk aan Zee. Volg de Meeuweweg (afslaan bij de SPAR) totdat je het duingebied inrijdt en aan de rechterkant een parkeerplaats verschijnt. Het is ook mogelijk om vanaf Duiningang Oudendijk (Heemskerk) naar het Ligustervlak te lopen, maar dan ontbreekt routemarkering.

Navigatieadres: Meeuweweg 22, 1949 CT Wijk aan Zee

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen