Uitzicht over breedste duinen van West-Europa

Met een hoogte van 48 meter is de Schoorlse Nok niet het hoogste punt van de Schoorlse Duinen, al doet de naam dat wel vermoeden. Maar wat het uitzichtpunt misschien tekort komt aan hoogte, maakt ze goed in de lengte. Hier sta je op het breedste punt van de duinen in West-Europa. De zee ligt op 4,5 kilometer afstand, achter eindeloze bossen, duinen en heidevelden. Onder mountainbikers is de Schoorlse Nok erg populair, want het is de langste (320 meter) en steilste (gemiddeld 10%) klim in de omgeving. Ik kom er graag in de herfst als de bossen rondom het hoge duin spectaculair kleuren en er overal paddenstoelen uit de grond schieten.

Ruisende boomtoppen

Het is maar een klein stukje wandelen naar de Schoorlse Nok. De kortste weg naar het uitkijkpunt is via Duiningang Aagtdorp aan de Duinweg tussen Bergen en Schoorl. Binnen 10 minuten sta je boven op het duin. Vanaf een zanderig platform met picknicktafel kijk je richting het westen over de toppen van duizenden bomen. Vooral veel naaldbomen. Ze verspreiden een heerlijke geur en maken zachtjes een ruisend geluid als de wind vanuit zee door de naalden blaast. Het uitzicht is rustgevend, maar eerlijk gezegd niet zo weids en indrukwekkend als andere duintoppen in de Schoorlse Duinen. Maar laat dat je niet weerhouden. Het is tijd om weer af te dalen en de mooie bossen rondom het duin te verkennen.

Zeedenmycena op gevallen dennenappel in het naaldbos van de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

In de herfst kun je in het bos rondom de Schoorlse Nok veel paddenstoelen zien. 

Sprookjesachtige herfstkleuren

De beste periode voor een bezoek aan het bos van de Schoorlse Nok is zonder twijfel de herfst. Waar in andere delen van de Schoorlse Duinen de monotone naaldbossen kleurloos blijven, vindt er hier bij Bergen een visueel spektakel plaats. Beuk, eik, kastanje, esdoorn, lijsterbes en berk laten allemaal hun beste kant zien. Met al die kleuren van verschillende loof- en naaldbomen krijgt het bos een sprookjesachtige uitstraling. Dat geldt overigens voor de hele zuidkant van de Schoorlse Duinen, tegen de grens met Noordhollands Duinreservaat. Vergeet niet om af en toe naar de grond te kijken, want de variatie in bomen levert ook een groot aanbod aan paddenstoelen op. Je ziet er veel russula’s, vliegenzwammen en inktzwammen.

Smalle paadjes langs afgronden

Aan de voet van De Schoorlse Nok ligt Hotel Blooming, verscholen in het bos. Een fijne plek voor een nachtje slapen of een tussenstop voor een lunch in het restaurant. In het bos aan de zuidwestkant van het hotel lopen allerlei smalle paadjes waar je lekker kunt struinen. Vooral het pad over de steile duintoppen aan de Duinweg is een aanrader. Je loopt hier langs dikke bomen en diepe afgronden. Extra mooi op een vroege ochtend, als het eerste zonlicht hier de enorme beuken in vuur en vlam zet. Dicht bij het fietspad van de Zwarte Weg vind je ook een aantal open, zanderige stukjes met prachtige mossen en paddenstoelen. Liefhebbers van macrofotografie kunnen zich hier uren vermaken.

Wie van bomen houdt, volgt de groene pijlen vanaf het Buitencentrum. In 3 uur tijd maak je kennis met vele gezichten van het Schoorlse duinbos, inclusief de oudste delen. Een aanrader voor de herfst.

staatsbosbeheer.nl

De langste route (rode pijltjes) in de Schoorlse Duinen. Een flinke wandeling door met name de bossen van het binnenduin, waar de hoogste toppen liggen. Met veel mooie uitkijkpunten onderweg.

staatsbosbeheer.nl

Bovenop de 48 meter hoge Schoorlse Nok ligt een platform met picknicktafel Met uitzicht over het bos richting het westen. Niet het mooiste uitkijkpunt van het gebied, maar leuk om te mee te pakken.

google.nl/maps

Restaurant Duinvermaak is gevestigd in een prachtig pand uit 1913, tegenover de parkeerplaats bij Duiningang Zwarteweg. Er is een speeltuin voor kinderen. Specialiteiten zijn pizza's en pannenkoeken.

duinvermaak.nl

De manege biedt logies voor kleine gezelschappen én grote groepen (max. 48 personen). Er is o.a. keuze uit een boerderij, villa, herberg én diverse appartementen. Inclusief logeerruimte voor paarden.

accommodatiepoelenburgh.nl

Blooming hotel ligt net buiten het centrum van Bergen, mooi verscholen in het bos, aan de voet de steile duinhellingen. Vanuit het stijlvolle hotel met 130 kamers loop je direct de natuur in.

weareblooming.com
Plattegrond

Wandelkaart Schoorlse Duinen

Met de wandelkaart van de Schoorlse Duinen vind je altijd het juiste weg in het natuurgebied. Alle fietspaden, wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden zijn overzichtelijk weergegeven. Gemarkeerde wandelroutes zijn in kleur uitgestippeld en makkelijk te volgen. De kaart is te koop in het Buitencentrum en de webwinkel van Falk.

Bestel kaart (€ 8,99)
Route

Schoorlse Nok

Vanaf Duiningang Aagtdorp (parkeren bij Manege Poelenburg) loop je binnen 10 minuten naar het uitkijkplatform bovenop de Schoorlse Nok. Alternatief is Duiningang Zwarteweg aan de noordkant van het dorp Bergen. Volg hier het fietspad tot de wandelpaden aan de rechterzijde. Het eerste pad gaat naar Blooming Hotel, het tweede pad richting de Schoorlse Nok.

Navigatieadres: Duinweg 66, 1871 AH Schoorl

Toegang

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Een toegangskaart is niet nodig. Er zijn een aantal (speel)plaatsen waar je het wandelpad mag verlaten. De verharde fietspaden zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelen. In het broedseizoen (van 1 maart tot 1 september) geldt een aanlijnplicht voor honden. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl.

Toegangsregels