Altijd iets te zien in afwisselend binnenduin

Diederik & De Mient is een afwisselend stuk duingebied ten zuiden van Egmond-Binnen. Er zijn open veldjes, nollen, naald- en loofbossen, poelen en meertjes. Vanaf Duiningang Diederik aan de Heereweg (N512) loop je zo het gebied in. Ik kom er vaak, omdat je niet ver hoeft te lopen om iets te bijzonders te zien of te fotograferen. Een ideale bestemming voor de momenten dat je weinig tijd hebt of geen grote afstanden wilt afleggen. Heb je wel meer tijd? Binnen een uurtje verken je de omgeving via de groene wandelroute. Of je trekt verder westwaarts het duingebied in naar de Wei van Brasser en het Doornvlak.

Duinhellingen vol paarse en witte bloemetjes

Vanaf de parkeerplaats loop je gelijk tegen een mooi stukje open duin, grenzend aan het naaldbos. De graslandjes worden kort gehouden door de konijnen. Ze laten zich het best zien in de vroege ochtend, maar zoeken bij het minste of geringste snel dekking tussen de struiken. In het voorjaar komen de glooiende duinhellingen tot leven. Dan is het gebied op haar mooist en verschijnen er massaal paarse bloemen van duinviooltjes. Ook de vele witte bloemetjes van akkerhoornbloem vallen op. Ze krijgen gezelschap van voorjaarszegge, ereprijs, kadelaartje en nog tal van andere kleine plantjes. Rond de open zanderige stukken zijn groepen leermossen te vinden. Ze hebben prachtige structuren en zijn erg fotogeniek.

Exmoorpony op duinhelling tijdens mistige zonsopkomst in Diederik bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Delen van het gebied worden begraasd door exmoorpony’s, schotse hooglanders en koeien.

Weilanden van voormalige boerderij

Aan de noordkant van de parkeerplaats ligt een bosje met daarachter een weids grasland. Vroeger lag hier Duinboerderij Diederik (verwoest door brand in 1965) en werd het land o.a. gebruikt voor beweiding met melkkoeien. De intensieve begrazing heeft plaatsgemaakt voor de inzet van exmoorpony’s en schotse hooglanders. Soms met een groepje jonge koeien. Samen zorgen ze voor een rijke, afwisselende begroeiing. In de zomer staan de weilanden vol bloemen, vooral in de nattere delen. Zo ligt er tegen het bos een droogvallende sloot waar veel kattenstaart en grote wederik tot bloei komt. Aan de drogere randen, langs de wandelpaden, vind je o.a. beemdkroon en avondkoekoeksbloem.

Speuren naar de kommavlinder

Met al die bloeiende planten en grote afwisseling in typen landschappen, is het niet moeilijk voor te stellen dat er veel soorten vlinders te zien zijn. Een van de meest waargenomen soorten is de kommavlinder. Dit bruine vlindertje is vrij zeldzaam in Nederland en komt vooral voor in open, bloemrijke graslanden. In de duinen tussen Wijk aan Zee en Egmond maak je nog goede kans om ze te zien. Andere soorten die je hier in graslanden kunt tegenkomen zijn hooibeestje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, bruin zandoogje en bruin blauwtje. Net als duinparelmoervlinder en kleine parelmoervlinder, die allebei hun eitjes op viooltjes afzetten. In de buurt van het bos tref je met een beetje geluk ook citroenvlinder, atalanta, kleine vos, groot koolwitje, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

Kleine en grote waterpartijen

Water is er ook in overvloed. Ten zuiden van de parkeerplaats ligt een poel, met daarachter een grotere plas waar in het voorjaar padden en kikkers werken aan hun nageslacht. In de zomer verschijnt er een paarse zee van bloeiende kattenstaart. Een prachtig gezicht, vooral goed te zien vanaf de Heereweg. Wie vanaf de parkeerplaats het wandelpad (Scheillaan) zuidwaarts volgt, passeert ter hoogte van het naaldbos een groot duinmeer. Het meer zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de hogere duinhelling langs het pad heb je er een mooi uitzicht op. Liefhebbers van stromend water bezoeken de duinrel aan de noordkant van het gebied, voorbij het nabijgelegen Bungalowpark Mooyeveld. Hier stroomt het heldere duinwater vanuit de duinen de polders in.

Een afwisselende rondje van een uur, gemarkeerd met groene pijltjes. Je wandelt hoofdzakelijk door bos, met af en toe open stukken duin. Onderweg passeer je ook een klein deel van het Doornvlak in het westen.

natuurwegwijzer.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die zijn waargenomen in Diederik en De Mient. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Bungalowpark Mooyeveld ligt aan de zuidkant van Diederik & De Mient. Vanuit het park loop je via een eigen duiningang direct de natuur in. Je kunt er een duinhuisje, chalet of bungalow huren.

bungalowparkmooyeveld.nl

Aan de overkant van de Heereweg, op 100 meter van de duiningang, ligt mini-camping en B&B Het Zonnige Veld. Met staanplaatsen voor caravans en campers op rechthoekige weiden tussen de bollenvelden.

hetzonnigeveld.nl

Sfeervolle gasterij in traditioneel gebouwde houten “schuur” met aangrenzende stallen. Een fijne plek om binnen te stappen voor gebakje, kopje koffie of lunch. Gelegen aan de Herenweg, tegenover de duinen.

hetruiterhuys.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Diederik & De Mient

Vanaf Duiningang Diederik loop je direct het gebied in. De ingang ligt aan de Heereweg tussen Egmond en Bakkum. Er is een grote (gratis) parkeerplaats.

Navigatieadres: Heereweg 103, 1901 ME Castricum

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen