Struinen over oude zandpaadjes in zeedorpenlandschap

Ten zuiden van het Egmond aan Zee ligt een open duinlandschap met stuifkuilen, duinplassen en oude akkertjes. Dit is het zeedorpenlandschap, misschien wel in haar mooiste vorm. Het gebied is ideaal voor een korte rondwandeling, zeker in de rustige uurtjes. Tussen de hoge duinhellingen lijkt de drukte van stad en dorp ver weg. Fietsers en mountainbikers kom je er niet tegen; dit deel van het Noordhollands Duinreservaat is uitsluitend per voet te ontdekken. Twee gemarkeerde wandelroutes leiden bezoekers langs de hoogtepunten. Wie liever een eigen weg kiest, volgt een van de vele smalle struinpaadjes en treedt in de vroegere voetsporen van de dorpelingen.

Uitkijkduin De Kaap

Bij duiningang De Bleek begint het gelijk met een sportieve uitdaging. Hier leidt een steil pad naar Uitkijkduin De Kaap. Met z’n 38,5 meter is het een van de hoogste duinen in de omgeving. Het is even klimmen, maar eenmaal boven word je beloond met een vrij uitzicht in alle windrichtingen. In het oosten kijk je uit over het nollenlandschap van De Bleek, direct aan de voet van de duinen. Met in de verte het Liobaklooster en de Abdij van Egmond. Een kwartslag naar links komen de woningen en flats van Egmond aan Zee boven de duintoppen uit. Westwaarts lonken de duinen en zee. Hoogste tijd om af te dalen en het gebied te ontdekken.

Witte bloemen van nachtsilene in het warm licht tijdens zonsondergang in de duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

De nachtsilene is kenmerkend voor het zeedorpenlandschap en één van de meest sierlijke planten in de duinen.

Speuren naar zeldzame planten

Het zeedorpenlandschap staat bekend om de grote verscheidenheid aan planten. Door een jarenlange geschiedenis van menselijk gebruik, voelt een groot aantal specialistische plantjes zich hier thuis. Bij de trap naar het uitkijkduin kom je gelijk een aantal mooie soorten tegen. Op de duinhellingen bloeien in mei/juni drie soorten silenes (nachtsilene, kegelsilene en oorsilene) naast elkaar in een zee van wuivend zanddoddegras. Verderop in de lager gelegen vallei bestaat het landschap uit een mozaïek van duindoorn en open stukjes waar typische duinplanten als duinviooltje en muurpeper groeien, vaak vergezeld door leermossen. Opvallend zijn de diepe stuifkuilen. Met een beetje geluk zie je hier ook oeverzwaluwen. Ze graven hun nest in de steile zandwanden en vliegen druk heen en weer om de jongen te voeren.

Waterparadijs in grote lage vlakte

Midden in het gebied ligt een grote, lage vlakte vol met natte duinvalleien en plassen. Dit is een van de mooiste stukjes duin in de omgeving. In de winter zijn de valleien tot aan de randen gevuld met water. Naarmate het warmer en droger wordt, nemen de plassen in omvang af, maar het blijft hier altijd lekker nat. Genoeg te zien dus. Vooral in de zomer als de oevers van de valleien vol bloeiende planten staan. Dan klinken ook prachtige concerten van de grote aantallen kikkers, terwijl even verderop de exmoorpony’s en Schotse hooglanders verkoeling zoeken in het water. Aan weerszijden van het wandelpad om de plassen ligt nog veel meer nattigheid. Er zijn verborgen poeltjes tussen de duinhellingen en mooie, natte bosjes waar bomen met hun voeten in het water staan.

Broedende vogels in oude akkertjes

Verspreid over het gebied liggen oude duinakkertjes. Deze voormalige landbouwgrondjes zijn jaren geleden teruggeven aan de natuur, maar nog steeds herkenbaar aan de rechthoekige vormen. Je ziet ze vooral ten westen van de Vlewowseweg, dichtbij het dorp. Maar ook richting zee, in de Waterkuilen zijn de voormalige aardappellandjes voor het geoefende oog zichtbaar. De meeste akkertjes zijn flink verruigd. Een hele reeks aan struiken hebben hun kans gegrepen op de lager gelegen, vochtige bodem. In het broedseizoen maken vogels dankbaar gebruik van de dekking tussen de takken en kun je genieten van hun prachtige gezang.

Het Albertpad is gemarkeerd met blauwe pijlen. Binnen een uur passeer je alle hoogtepunten en krijg je een goede indruk van het gebied. Vooral het deel langs de natte duinvalleien is leuk om te lopen.

Natuurwegwijzer.nl

Het Rondje Soeckebacker (gele pijlen) maakt een omtrekkende beweging. Daardoor mis je de natte valleien in het midden, maar de route is opvallend rustig en avontuurlijker door de smalle paden.

Natuurwegwijzer.nl

In de zuidpunt van Soeckebacker ligt er een duinplas, verscholen achter struiken en duinhellingen. Een pad met aan weerszijden bomen leidt naar een kijkscherm dat uitzicht geeft over het water.

Vogelkijkhut.nl

Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in het Albertdal en Soeckebacker. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.

Waarneming.nl

Vanaf de parkeerplaats bij Duiningang De Bleek leidt een steil pad naar een hoog uitkijkduin dat een mooi, vrij uitzicht biedt op de duinen in het westen én de polders in het oosten. Met bankje en informatiepaneel.

Google.nl/maps

Op 5 minuten wandelen vanaf Duiningang Churchilllaan in Egmond aan Zee lonkt het strand, de zee én het terras van Strandpaviljoen Zilvermeeuw. Een fijne plek om na te genieten van het bezoek aan Albertdal & Soeckebacker.

zilvermeeuw.info
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Bestel PDF (€ 9,50)
Route

Albertdal & Soeckebacker

Zowel duiningang Churchilllaan (Egmond aan Zee) als duingang De Bleek (Egmond aan de Hoef) bieden toegang tot het gebied en zijn een prima startpunt voor de twee gemarkeerde wandelroutes. Als je met de auto komt, dan kun je het beste (gratis) parkeren op de parkeerplaats aan de Van Oldenborgweg, bij duiningang De Bleek.

Navigatieadres: Van Oldenborghweg 13, 1934 PH Egmond aan den Hoef

Toegang

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.

Duinkaart kopen