Voor ieder wat wils in de drie dorpen van Egmond

Met drie dorpen, uitgestrekte duinen en een heerlijk strand hebben de Egmonden bezoekers veel te bieden. Geen wonder dat de regio zo in trek is. Elk dorp heeft een eigen sfeer. Egmond aan Zee is het toeristische centrum. Hier vind je veel hotels, restaurants, winkels en strandpaviljoens. Noordwaarts ligt Egmond aan de Hoef, een historische plek met restanten van een kasteel. Richting het zuiden ligt het dorp Egmond-Binnen, waar ver van de toeristische drukte de monniken nog steeds door de gangen van de beroemde Abdij wandelen. Alsof er in honderden jaren niets is veranderd. Vanuit alle drie de dorpen loop of fiets je zo de natuur van het Noordhollands Duinreservaat in.

Lagen mist tussen duinhellingen tijdens zonsopkomst in duinen van Albertdal & Soeckebacker bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Albertdal & Soeckebacker

Stuifkuilen, duinplassen en oude akkertjes. Het zeedorpenlandschap op haar best. Een heerlijk rondje door de duinen bij Egmond aan Zee.

Lees meer

Zonsopkomst in de duinen van Diederik bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Diederik & De Mient

Dit binnenduin bij Egmond-Binnen biedt veel variatie op korte afstand. Elke hoek ziet er weer anders uit. Vanaf de ingang is het gelijk feest.

Lees meer

Moeraswespenorchis in natte duinvallei van het Noordhollands Duinreservaat | © Ronald van Wijk Fotografie

Reggers Sandervlak

Aan water geen gebrek in deze natte duinvallei, vlak achter de zeereep bij Egmond-Binnen. Dat levert een hele verzameling zeldzame planten op.

Lees meer

Dode, kale boom op zanddijk naast oude duinakker van Westert in de duinen bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Westert & De Bleek

Voor fijnproevers is er veel te beleven in dit historische binnenduin bij Egmond-Binnen. Je kunt er heerlijk struinen langs akkertjes en oude nollen.

Lees meer

Natte vallei in de zeereep van de Wimmenummerduinen bij Egmond aan Zee | © Ronald van Wijk Fotografie

Wimmenummerduinen

Een van de mooiste gebieden in Noord-Holland. Trek de veters van je schoenen stevig aan voor een avontuurlijke tocht over smalle zandpaadjes.

Lees meer

Warm zonlicht op grove den in de duinen van De Mient bij Egmond-Binnen | © Ronald van Wijk Fotografie

Wandelroutes

Wandelen in duinen bij Egmond

Je kunt heerlijk wandelen in de duinen bij Egmond. Er is een groot aanbod aan wandelroutes. Van kleine ommetjes die minder dan een uur duren tot lange afstanden voor de doorgewinterde wandelaars. Het merendeel van de wandelingen is gemarkeerd met gekleurde pijlen op houten paaltjes. Makkelijk om te volgen, zonder dat je steeds op een kaart of telefoon hoeft te kijken.

Vanaf Duiningang Kerdijk maak je een kort rondje (groene pijlen) door de Wimmenummerduinen. Onderweg passeer je enkele duinlandjes en de duinplassen van het Starrevlak.

Natuurwegwijzer.nl

Een mooie rondwandeling door de duinen ten zuiden van Egmond aan Zee. Vooral het deel langs de natte duinvalleien is leuk om te lopen. Volg de blauwe pijltjes vanaf Duiningang Churchilllaan of De Bleek.

Natuurwegwijzer.nl

Vanaf Duiningang Diederik bij Egmond-Binnen volg je de groene pijltjes voor een wandeling door hoofdzakelijk bos met af en toe open stukken duin. De route is gemarkeerd met groene pijltjes.

natuurwegwijzer.nl

Het Rondje Soeckebacker (gele pijlen) maakt een omtrekkende beweging door de duinen ten zuiden van Egmond aan Zee. De route is opvallend rustig en avontuurlijk door de smalle paadjes.

Natuurwegwijzer.nl

Het Derperpad maakt een groot rondje (7 km) door het zeedorpenlandschap bij Egmond aan Zee, inclusief Albertdal & Soeckebacker ten zuiden van het dorp. De route is gemarkeerd met rode haakjes.

wandelnetwerknoordholland.nl

Een mooie wandelroute van 7,4 km door het duingebied bij Egmond-Binnen. Met onderweg open duin, bossen en veel watertjes. Met de IVN Routes App kun je de route onderweg makkelijk volgen.

IVN.nl

Vanaf Duiningang Diederik bij Egmond-Binnen loopt deze blauwe wandelroute ver de duinen in tot vlak bij zee. Onderweg passeer je enkele meertjes, open vlaktes en een hoog uitkijkduin.

natuurwegwijzer.nl

Een leuke wandeling op de grens tussen duinen en polders rondom het dorpje Wimmenum bij Egmond aan de Hoef. Eenvoudig te volgen via de knooppunten en wandelapp. Start bij Duiningang Woudweg.

wandelnetwerknoordholland.nl

Het Monnikenpad is een afwisselende route door duinen en polders bij Egmond-Binnen. Je wandelt o.a. langs de Abdij van Egmond, bollenvelden, vaarten én de duinakkertjes van Westert & De Bleek.

wandelnetwerknoordholland.nl

Een mooie wandeling door het open duinlandschap tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Ontwikkeld door het tijdschrift Op Pad en te lopen met de gratis app 'SNP Route'.

Oppad.nl

Magazine Roots biedt doorgewinterde wandelaars een afwisselende wandeling (3 uur, 40 minuten) door de duinen van Egmond-Binnen. Na het Reggers Sandervlak is de route in te korten tot 7,7 km.

Roots.routemaker.nl

Deze lange route (zwarte pijlen) gaat dwars door het hart van het Noordhollands Duinreservaat en passeert alle bezienswaardigheden tussen Castricum en Egmond. Te starten vanaf meerdere ingangen.

natuurwegwijzer.nl
Leestip

Wandelen langs de Nederlandse kust

Ontdek de mooiste plekken langs de Noordzeekust met deze nieuwe wandelgids van ANWB. Je kunt kiezen uit dertig wandelroutes tussen de 5 en 20 km, van Den Helder tot Het Zwin. Elke route is voorzien van een QR, waarmee je op Google Maps precies kunt volgen waar je bent en hoe je moet lopen.

Bestel (€ 23,99)

Uitkijkduin De Kaap

Een uitzicht om van te smullen

Bij Duiningang De Bleek leidt een steile trap naar Uitkijkduin De Kaap. Met z’n 38,5 meter is het een van de hoogste duinen in de omgeving. Het is even klimmen, maar eenmaal boven word je beloond met een vrij uitzicht in alle windrichtingen.

Vogelkijkhut De Vlieger

Vogels spotten aan de waterkant

Vanaf Duiningang Kerdijk in Egmond aan Zee is het 15 minuten wandelen naar de poelen en meertjes van het Starrevlak (volg de groene pijltjes). Vanuit de ruime vogelkijkhut kijk je uit over een grote plas waar bijna altijd wel vogels te zien zijn.