Ongestoord genieten van verborgen heideveld

De Grensvlakte ligt ten noorden van Bergen aan Zee, op de grens tussen de Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat. Het gebied bestaat uit een intiem heideveld en één van de mooiste stukjes bos in het duingebied. Door de verborgen ligging én grote afstand vanaf de duiningangen is het er zelden druk. Vaak heb je de natuur hier helemaal voor jezelf. Het is er zo stil dat je de golven verderop hoort neerslaan op het strand. De Grensvlakte ligt op 25 minuten wandelen van Duiningang Verspeyckweg in Bergen aan Zee. Wie meer tijd heeft kan de witte wandelroute volgen vanaf het Buitencentrum in Schoorl. Vlakbij liggen De Kerf, het Buizerdvlak én Linksche Rand & De Meertjes. Genoeg te beleven dus!

Speuren naar de nachtzwaluw

Het heideveld van de Grensvlakte is te beleven vanaf een kort, kronkelend struinpaadje dat dwars door de hoge pollen met struikhei loopt. Op de grond, tussen de struiken, ligt een dik tapijt met rendiermossen en bekermossen. De noordkant van het heideveld wordt begrensd door een rij naaldbomen op een reeks lage duintjes. Hier staat een bankje en kun je vaak lekker in het zonnetje zitten. Uit de wind en mét een prachtig uitzicht over het heideveld. Wie geluk heeft, hoort hier op een zwoele avond de ratel van de nachtzwaluw. De Schoorlse Duinen zijn een belangrijk broedgebied voor deze goed gecamoufleerde zomergast. Ze gebruiken de dekking van het naaldbos om te broeden en jagen ’s nachts boven de heidevelden naar insecten.

Dankzij de vele mossen en kronkelende vormen van de bomen zijn de Staringbosjes in de Schoorlse Duinen erg fotogeniek | © Ronald van Wijk Fotografie

De kronkelende vormen van de bomen in de Staringbosjes zijn erg fotogeniek.

Houtsnippen in stil sprookjesbos

Vlakbij het heideveld, aan de oostkant, ligt een prachtig oud duinbos. Als je vanaf het Buitencentrum de witte route volgt, loop je er vanzelf doorheen. Het is een echt sprookjesbos. De kronkelende stammen en takken van de dennen zijn bedekt met (korst)mossen en eikvarens. En tussen de bomen liggen dikke kussens met kraaihei en rendiermos. Er staan opvallend veel grove dennen. Een taaie naaldboom die zich goed staande weet te houden op arme zandgronden. Het is er vaak heerlijk stil en verlaten. Zo stil dat je als wandelaar niet moet schrikken als er plotseling een specht krijst of een houtsnip klepperend opvliegt. Het bosje wordt doorkruist door een aantal struinpaadjes richting het fietspad (Blijdensteinsweg), wat de mogelijkheid geeft om het terrein nader te verkennen.

Eerste dennetjes op droog zand

Het is moeilijk voor te stellen, maar op de plek van dit prachtige bos lag ooit een uitgestrekte zandvlakte. Bomen of planten waren nergens te vinden. Totdat landbouwkundige Staring rond 1860 er zijn eerste proefbossen aanlegde. Hoewel het overgrote deel van de aanplant snel sneuvelde door droogte, zoute winden en konijnenvraat, wisten enkele dennen grip te krijgen op het zand. De bomen groeiden langzaam, maar elk jaar werden de omstandigheden beter. Deze zogenaamde ‘Staringbosjes’ hebben het fundament gelegd van de huidige bossen in de Schoorlse Duinen. Op sommige plekken, zoals bij de Grensvlakte, de Waterbosvlakte en de Schoorlse Nok staan ze honderden jaren later nog steeds fier overeind. Vandaag de dag zijn het de mooiste bosjes van het gebied en stuk voor stuk een bezoek meer dan waard.

De witte route doorkruist het heideveld en de bossen van de Grensvlakte. De route is te starten bij het Buitencentrum in Schoorl én de parkeerplaats bij Hargen aan Zee.

staatsbosbeheer.nl

Een unieke kans om midden in de natuur van de Schoorlse Duinen te overnachten. Drie voormalige arbeiderswoningen zijn omgetoverd tot sfeervolle vakantiehuizen. Een aanrader!

buitenlevenvakanties.nl
Plattegrond

Wandelkaart Schoorlse Duinen

Met de wandelkaart van de Schoorlse Duinen vind je altijd het juiste weg in het natuurgebied. Alle fietspaden, wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden zijn overzichtelijk weergegeven. Gemarkeerde wandelroutes zijn in kleur uitgestippeld en makkelijk te volgen. De kaart is te koop in het Buitencentrum en de webwinkel van Falk.

Bestel kaart (€ 8,99)
Route

Grensvlakte

Vanaf Duiningang Verspyckweg (Bergen aan Zee) wandel je in 25 minuten naar de Grensvlakte. Volg de gemarkeerde routes (oranje en rood) naar de eerste doorgang vanuit het Noordhollands Duinreservaat naar de Schoorlse Duinen. Vanaf hier leidt de witte route westwaarts richting de Grensvlakte. Je kunt ook vanaf het Buitencentrum de witte route starten.

Navigatieadres: Verspyckweg 17, 1865 BJ Bergen aan Zee

Toegang

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Een toegangskaart is niet nodig. Er zijn een aantal (speel)plaatsen waar je het wandelpad mag verlaten. De verharde fietspaden zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelen. In het broedseizoen (van 1 maart tot 1 september) geldt een aanlijnplicht voor honden. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl.

Toegangsregels