Duiningang IJmuiderslag


Navigatie: IJmuiderslag 10, 1974 VV IJmuiden

Na een mooie rit door het duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland verschijnt aan het einde van de Heerenduinenweg de ruim opgezette strandopgang van IJmuiderslag. Langs de weg liggen parkeerhavens, waar je buiten het zomerseizoen gratis kunt parkeren. Op korte afstand liggen meerdere bezienswaardigheden, die goed met elkaar te combineren zijn tijdens een bezoek. Een aanrader is de bunkerroute, een slingerend schelpenpad langs imposante geschutsbunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de paviljoens op het strand kun je terecht voor een hapje en drankje.

Bezienswaardigheden in de buurt

In de drassige graslanden aan de zuidkant van het Kennemermeer groeien duizenden groenknolorchis. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemermeer

Al jarenlang worden er records gebroken en nieuwe soorten ontdekt. In deze duinvallei zie je zeldzame planten in duizelingwekkende aantallen.

Lees meer

Het warme licht van de zonsopkomst schijnt op een grote regenbui boven het Kennemerstrand bij IJmuiden. | © Ronald van Wijk Fotografie

Kennemerstrand

Op het Kennemerstrand bij IJmuiden is het zand altijd in beweging. Wind en water maken een indrukwekkend landschap, dat je nog zelden ziet.

Lees meer

Grote bunker van Batterij Heerenduin en Olmen in de Kunstenaarsduintjes bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Kunstenaarsduintjes & Duinen van Velsen

Het best bewaarde geheim van IJmuiden. Wie van avontuur houdt, volgt de smalle zandpaadjes in dit kleine duingebied bij de haven.

Lees meer

In de zomer staan de natte valleien van het Zuidervlak vol met bloeiende planten als watermunt, rolklaver en kattenstaart | © Ronald van Wijk Fotografie

Zuidervlak & Duinmeer

Het open landschap vlakbij zee lijkt op de vlaktes van Afrika. Grote grazers en wolken met vogels maken het plaatje compleet.

Lees meer